Aktualności

Szlakiem dobrego smaku

  • 09-05-2014
Powstał przewodnik kulinarny „Szlakiem dobrego smaku”. Prezentuje on 36 polskich produktów z unijnymi oznaczeniami plus jeden, który takie oznaczenie lada moment dostanie. Wśród nich dwa produkty z Podkarpackiego: fasola wrzawska i podkarpacki miód spadziowy.
W przewodniku znaleźć można dodatkowo opisy regionów, z których wywodzą się produkty regionalne i tradycyjne oraz różnego rodzaju ciekawostki. Chętni spróbować swych sił w kuchni znajdą w nim przepisy kulinarne wraz ze zdjęciami potraw przygotowanych z wykorzystaniem wybranych produktów regionalnych i tradycyjnych. Warto wspomnieć, że wszystkie przepyszne dania przygotowali dla nas topowi polscy szefowie kuchni.
Przewodnik zawiera też wyczerpujące informacje o wspólnotowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz charakterystykę oznaczeń: ChNP, ChOG oraz GTS – stanowi więc kompendium wiedzy nie tylko dla zainteresowanych konsumentów, ale i producentów, pragnących dołączyć do grona certyfikowanych wytwórców.
Wiedzą trzeba się dzielić, dlatego udostępniono darmową cyfrową wersję przewodnika. Znajdziecie ją pod adresem: www.trzyznakismaku.pl/szlakiem-dobrego-smaku.
Wersje drukowane można będzie wygrać w nadchodzących konkursach (zachęcam do odwiedzania strony www.trzyznakismaku.pl oraz fanpage na FB). Szczegóły już wkrótce. W najbliższym czasie dostępna będzie także wersja na urządzenia iOS oraz Android. Ciekawa treść, doskonałe przepisy i zjawiskowe fotografie czynią przewodnik „Szlakiem dobrego smaku” pozycją, z którą koniecznie trzeba się zapoznać.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION