Aktualności

Oryginalne piwo także w Biesisku

  • 26-05-2014
Oberża Biesisko w bieszczadzkim Przysłupiu uruchomiła sprzedaż wyrobów z Domu Wielkiej Niedźwiedzicy czyli Centrum Ursa Maior z Uherców Mineralnych. Tak więc smakosze wyrafinowanych piw rzemieślniczych mogą ugasić pragnienie w tym drewnianym przybytku, usytuowanym na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.

Pierogi do pieczenia na grillu

  • 25-05-2014
Shaquille O'Neal komentując występ Marcina Gortata pomylił pierogi z kiełbasą. Legendarnemu koszykarzowi chodziło o to, że Polak „piecze” rywali, jak pierogi na grillu. Z tej pomyłki śmiał się Gortat, śmiało się pół Polski i masa satyryków. A tu dowcip zrobił wszystkim PPM „Taurus” z Pilzna, który kilka dni temu wypuścił na rynek pierogi do pieczenia na… grillu.

EKOGALA w Rzeszowie rozpoczęta

  • 24-05-2014
Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA to nie tylko okazja do zobaczenia i zmierzenia kondycji rynku najwyższej jakości żywności ekologicznej, ale nade wszystko popróbowania jaki stosunek do tego tematu mają Ukraińcy, Rumuni, Włosi, Słowacy, Czesi czy Grecy. Bo przechadzając się wśród targowych alejek non stop spotykamy stoiska, które swoją formą i zwartością zmuszają do zatrzymania się i… smakowania.

Impreza kulinarna z długim stażem

  • 23-05-2014
Wójt gminy Leżajsk oraz Gminny Ośrodek Kultury Gminy Leżajsk zapraszają na XVIII Ogólnopolskie Prezentacje Tradycyjnych Potraw Wiejskich "Włościańskie Jadło". Impreza rozpocznie się 25 maja br. o godz. 15.00 na stadionie sportowym w Giedlarowej. W programie m.in. degustacja staropolskich potraw, występy ludowych zespołów artystycznych, konkurs kulinarny z udziałem samorządowców, stoiska z rękodziełem artystycznym.

Kiedy Muzeum Proziaka w Podkarpackiem?

  • 23-05-2014
Rogal Świętomarciński doczekał się już w Poznaniu swojego przybytku muzealnego, a jak długo nam przyjdzie czekać na Muzeum Proziaka np. w Rzeszowie. Proziak to esencja kulinarna tak różnorodnego pod względem kulturowym województwa podkarpackiego. Ale mimo tej złożoności etnicznej wszędzie pieczono proziaki, nazywając je różnie: prozioki, prosiołki, sodziaki, a nawet łosuchy (np. w Ulanowie).

Po dobre sery i wino – kierunek Sandomierz

  • 23-05-2014
Czas Dobrego Sera w Sandomierzu zbliża się milowymi krokami - w tym roku impreza odbędzie się w dniach 21-22 czerwca br. Tematem przewodnim IV edycji festiwalu będą sery z pleśnią niebieską (pencilium roqueforti).

EKOGALA 2014

  • 23-05-2014
W dniach 23-25 maja br. (piątek-niedziela) w Hali „Podpromie” w Rzeszowie odbędzie się ósma edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA, której towarzyszyć będą „Tradycyjne Smaki Podkarpackie”. Wśród 95 wystawców znaleźli się polscy i zagraniczni producenci wędlin, miodów, chleba oraz wyrobów zielarskich.

Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna

  • 23-05-2014
Tegoroczna impreza odbędzie się w sobotę 24 maja, w Strzegocicach k/Pilzna (Ranczo „Taurus”). Od czterech lat towarzyszą jej „Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas”. Gwiazdą Święta Golonki Podkarpackiej będzie Maryla Rodowicz.

II Targi Kulinariów w Iwoniczu

  • 23-05-2014
Starostwo Powiatowe w Krośnie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Iwoniczu Zdroju zapraszają w niedzielę, 25 maja br. o godz. 12.00 na Targi Kulinariów, które odbędą się na Stadionie LKS „Iwonki” w Iwoniczu. W programie konkursy na najlepszą potrawę oraz na najładniejsze stoisko, a także prezentacje zespołów artystycznych i degustacje potraw konkursowych.

Jadło i zabytki – pomysł powiatu na skuteczną promocję

  • 22-05-2014
Wydane przez Starostwo Powiatowe w Krośnie książki-przewodniki mają za cel przybliżyć turystom polskim i słowackim przyrodniczych oraz zabytkowych „skarbów”, które znajdują się na terenie powiatu krośnieńskiego. I po lekturze książek można powiedzieć, że po raz pierwszy w takiej skali zaprezentowano gminy powiatu od strony ich historii, zabytków, natury i… kuchni.
1  «««  215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION