30 lat temu prawie wszyscy w regionie go znali, ale nie można go było nigdzie kupić. Od kilku lat z sukcesem zdobywa podkarpacką gastronomię. Teraz można już go znaleźć w wielu miejscach, w co najmniej kilkunastu restauracjach w Podkarpackiem honorowym daniem karty menu jest… proziak.
Właśnie takimi pysznymi plackami na sodzie częstuje gości XXIX Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju ekipa food trucka Bieszczadzka Ambusada. I jak widać na zdjęciu smakują one także marszałkowi województwa podkarpackiego Władysławowi Ortylowi. Promujemy się tym co dobre i tradycyjne, może więc w przyszłym roku w Krynicy pojawi się – w różnych obliczach – nasz podkarpacki dereń?!
Przepis na proziaki:
Składniki (porcja na 40 proziaków): 1 kg mąki, półtorej łyżeczki sody, 1/2 litra kwaśnego mleka (lub kefiru), 1 łyżeczka soli, 2-3 jajka
Wykonanie: do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze w temperaturze 170 ºC, przez około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.