Ostatnie spotkanie z cyklu „Co niedzielę w zagrodzie”
Najbliższa niedziela - 25 sierpnia br. - to ostatnie wakacyjne spotkanie z cyklu „Co niedzielę w zagrodzie”. Tradycyjnie Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na warsztaty, pokazy, kiermasz rękodzieła i kuchnię regionalną.
Rzeszów dla Bohaterów '39
Akcja o charakterze patriotyczno-społecznym „Rzeszów dla Bohaterów '39” została zorganizowana przez Stowarzyszenie „Pod Skrzydłem Anioła” wraz z – jak na razie – trzema restauracjami w Rzeszowie i okolicy miasta w ramach podziękowania kombatantom i seniorom za trudy walki podczas II wojny światowej oraz konieczność bycia świadkami tej tak trudnej części naszej polskiej historii.
XVII Portius Festiwal „Batory węgrzynem płynie”
Kolejna edycja Portius Festiwalu (wcześniej pod nazwą Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa w Krośnie) nawiązuje do bogatych staropolskich tradycji produkcji wina i handlu tym szlachetnym trunkiem oraz intensywnej wymiany handlowej i kulturalnej z Węgrami w XVI i XVII wieku. Zwiedzający mogą degustować wina, a także – przy okazji - poznawać tajniki winiarstwa.
Jarmark Jarosławski: Handel, Teatr, Muzyka
Historycy uważają, że w czasach staropolskich sierpniowy jarmark jarosławski był największym z ówczesnych zjazdów kupieckich w Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Ciasteczka z Baszpolu w e-sklepie Podkarpackie Smaki
W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową.
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza w niedzielę, 18 sierpnia br., na cykl spotkań z tradycją lasowiacką i rzeszowską! Będą warsztaty, pokazy i wykłady, kiermasz rękodzieła i kuchnia tradycyjna oraz wiele innych atrakcji.
W skansenie o kulturze drewna
W niedzielę, 18 sierpnia br., Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku zaprasza do skansenu na cykliczną imprezę Karpaty Zaklęte w Drewnie.
W Horyńcu-Zdroju po raz kolejny Święto Pieroga
Nasza tradycyjna polska i podkarpacka zarazem kuchnia pierogami stoi! Można się o tym przekonać już w najbliższą niedzielę, zaglądają do Parku Zdrojowego w Horyńcu-Zdroju, gdzie od godz. 15.30 odbędzie się to pierogowe święto.
Restauracja Garden – pierwsze jesienne smaki
Snujące się po połoninach babie lato to symbol nadchodzącej jesieni w magicznych Bieszczadach. Zauważają to nie tylko turyści, przewodnicy beskidzcy, ale i… szefowie kuchni dobrych restauracji.
Bieszczadzkie Święto Chmielu już po raz 9.
Święto Chmielu w Bieszczadach to gratka dla sympatyków dobrego piwa ważonego domowym sposobem. W miejscowości Chmiel dzień ten upłynie pod znakiem pokazów warzenia piwa, konkursu na najlepszy przysmak chmielowy oraz degustacja regionalnych potraw chmielowych, wypieków, miodów nalewek i piw.