VIII Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 8 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu. Na Festiwalu stoisko „Podkarpackie Smaki” otworzy Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, znajdziemy na nim m.in. dżem dereniowy i czekolady z suszonym dereniem.
Historia derenia, niezwykle ciekawego krzewu, które z wiekiem staje się drzewem, nierozerwalnie związana jest z kulturą szlachecką, a szczególnie jego kuchnią. Od lat Arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla przoduje w odkrywaniu tej tradycji, a także w pielęgnacji sadów dereniowych, które rosną na jego terenie.
Program imprezy:
10.00 spotkanie z wystawcami, degustacja i sprzedaż produktów tradycyjnych oraz regionalnych, sprzedaż sadzonek roślin
11.00 konferencja naukowa:
• mgr inż. Elżbieta Żygała (Arboretum Bolestraszyce) Historyczne odmiany jabłoni na terenie południowo-wschodnie Polski,
• mgr inż. Piotr Banaszczak (Arboretum SGGW w Rogowie) Nietypowe i nieoczywiste rośliny jadalne,
• mgr inż. Ewa Antoniewska (Arboretum Bolestraszyce) Rośliny przydrożne dawniej i dziś,
• prof. dr hab. Svitlana Klymenko (Ogród Botaniczny w Kijowie) Światowe nowości wśród ”dzikich” roślin sadowniczych.
12.00 oraz 14.00 warsztaty kulinarne „Przez jadło poznajemy region, czyli lokalne przeboje kulinarne z dereniem w tle” prowadzone przez członków Stowarzyszenia Mieszkańców oraz Sympatyków Ostrowa i Ziemi Przemyskiej „ADSUM”
13.00 zwiedzanie kolekcji pomologicznej
14.00 koncert plenerowy: Dereń z piosenką w wykonaniu solistów i zespołów wokalnych Klubu 5 Batalionu Strzelców Podhalańskich w Przemyślu
17.00 wernisaż wystaw:
• „Obiekty / Gadżety / Artefakty” Rena Wota,
• Warsztaty grafiki. Wystawa pedagogów Katedry Grafiki Artystycznej Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, kurator wystawy Barbara Kasperczyk,
• „Wszechświat na dłoni od mikro do makroświata” wystawa fotografii przyrodniczej i astronomicznej.