W naszym sklepie pojawił się klient, Polak. – Przyjeżdża do mnie znajomy Duńczyk. Chciałbym mu sprezentować coś naszego, regionalnego i tradycyjnego – zagaił. Padło kilka propozycji (w sklepie jest ponad 500 produktów), ale oczy zaświeciły mu się na hasło „kiełbasianka”. Z kilkoma słoiczkami wyszedł uśmiechnięty ze sklepu Podkarpackie Smaki (Rzeszów, Rynek 16, II piętro). Duńczyk będzie zadowolony!
Najprawdziwszą podkarpacką kiełbasiankę, według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie przez wędliniarzy z naszego regionu Zakład Mięsny Smak-Górno w Górnie produkuje od ponad 15 lat.
W słoikach znajdziemy aromatyczną masę mięsną, o zapachu wiejskiej kiełbasy, dającą się łatwo kroić nożem, z niewielką ilością smakowitej galaretki na powierzchni. W ich kiełbasiance nie ma żadnych konserwantów, polepszaczy, utrwalaczy czy innych współczesnych dodatków. Wszystko jak dawniej, wyłącznie w oparciu o starannie dobrane składniki i naturalne przyprawy, dlatego wyrób ten wpisany został w 2007 r. na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz jest certyfikowany znakiem „Jakość Tradycja”.
Jednak najlepszym dowodem jakości i uznania jest wielka popularność wśród klientów, gdyż jest ceniona i bardzo chętnie kupowana zarówno ze względu na smak, jak i możliwość wszechstronnego kulinarnego zastosowania. Smakowicie wypada w formie dodatku do wielu tradycyjnych potraw. Wzbogaca smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, kapuśniaczków. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do innych, nowocześniejszych obiadowych potraw i mięsnych przekąsek. Z kiełbasianką szybko zrobimy pyszne risotto, sycącą zapiekankę ziemniaczaną i aromatyczną pomidorową lasagne.
Słoiki z Kiełbasianką Tradycyjną z Górna możecie kupić w e-sklepie:
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/service/search?category=&phrase=Kie%C5%82basianka%20z%20G%C3%B3rna%20250%20g