W Krakowie, na terenie EXPO Kraków, zorganizowano targi przemysłu piekarskiego i cukierniczego. W trakcie pierwszych dwóch dni odbył się finał pierwszego ogólnopolskiego konkursu dla piekarzy, którzy rywalizowali w dwóch grupach: amatorzy (miłośnicy wypieku chleba bez wykształcenia zawodowego) oraz zawodowcy.
Do eliminacji drogą internetową zgłaszali się piekarze z całej Polski, z Podkarpackiego zgłosiła się Aleksandra Kozło z Piekarni Radość w Boguchwale oraz Magdalena Winiarz, nauczyciel z Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu wraz ze swoją uczennicą Iwoną Kubat.
Aleksandra Kozło została zakwalifikowana przez jury do finału. Na potrzeby konkursu oraz do degustacji przygotowała i wypiekła cały asortyment pieczywa, począwszy od pieczywa żytniego, przez chleb orkiszowy, dwa rodzaje pieczywa bezglutenowego oraz tradycyjne podkarpackie proziaki. Jury oraz publiczności wypieki te bardzo smakowały, w efekcie Aleksandra Kozło zdobyła II miejsce. Na najbliższych Targach Innowacji XIV Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej na terenie PODR w Boguchwale można będzie spróbować i nabyć wypieki z tej piekarni.
Z kolei w czasie warsztatów piekarniczych organizowanych przez Stowarzyszenie Polska Ekologia będzie można zobaczyć jak powstaje chleb, dodatkowo przy stoliku „DomowyPiekarz.PL” dzieci zobaczą z jakim trudem w dawnych czasach wytwarzało się mąkę na kamieniach oraz dla porównania zmielić sobie mąkę w nowoczesnym, kompaktowym młynku żarnowym.