Sale Restauracji Hotelu Ambasadorskiego zajmują zabytkowe przyziemia i piwnice kamienicy przyrynkowej w Rzeszowie z widokiem – w barze – na podziemną trasę turystyczną.
Jak zrobić dobrą kiełbasę?
Schabińskiej Wędliny Regionalne we wsi Zimna Woda k. Jasła zaprasza na kurs domowego masarstwa.
Ten dzień – 8 sierpnia - powinno się nazywać Dniem Alarmu dla Pszczół. A może nawet dla rolnictwa. Trzeba głośno alarmować w sprawie pracowitych zapylaczy, od których zależy wielkość plonów i bujność łąk.
Smakowaliśmy dziedzictwo Kresów przez wiele dni
Były projekcje filmów dokumentalnych, koncerty i prezentacje multimedialne, występy, ale zwieńczeniem tego „kresowego” szaleństwa była niedzielna impreza w Kresowej osadzie w Baszni Dolnej.
Jedzmy więcej ryb, wspierajmy hodowców
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy.
Pomysłów na produkty z derenia coraz więcej
Gdy kilka miesięcy temu Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, od lat zajmujące się promocją tradycyjnej żywności w Podkarpackiem zaproponowało, aby owoc derenia uznać za symbol kresowej tradycji naszego regionu, nie spodziewaliśmy się takiego odzewu.
W niedzielę, 6 sierpnia br., widzowie TVP3 Rzeszów będą mogli zobaczyć relację z Festiwalu Dziedzictwa Kresów zorganizowanego w kilku miejscowościach Ziemi Lubaczowskiej i Południowego Roztocza.
Zarząd Stowarzyszenia PRO CARPATHIA informuje, że w dniu 4 sierpnia 2017 roku nastąpiło podpisanie Umowy na realizację operacji „75 Podkarpackich Smaków. Katalog Wytwórców Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych” realizowanej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014-2020.
Korzenie tradycji Bieszczadów
W Niedzielę, 6 sierpnia br. w Zatwarnica (gm. Lutowiska) odbędzie się IX Kiermasz Bojkowski.
Pod patronatem św. Dominika
Sobota-niedziela 2017.08.05-06 w Tarnobrzegu XIX Jarmark Dominikański.