Hotel Carpatia Bieszczadzki Gościniec w miejscowości Smerek (gm. Cisna) to kameralny obiekt, położony przy „pętli bieszczadzkiej”, z 27 indywidualnie urządzonymi pokojami. W strefie rekreacyjnej wokół hotelu jest miejsce na ognisko i grilla.
W usytuowanej na parterze restauracji ściany ozdobiono malowidłami i wprowadzono drewniane belki stylizując ją na dawną karczmę. Solidne stoły i krzesła z drewna dopełniają to wrażenie. W godz. 7.30-10.00 osoby z zewnątrz mogą dołączyć (30 zł od osoby) do hotelowego śniadania, które serwowane jest w formie ciepłego i zimnego bufetu, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.
Potrawy sporządzane są z wykorzystaniem ziół i sezonowych owoców runa leśnego oraz miodów z okolicznych pasiek. Co warte jest polecenia? Na pewno świeżonka z grillowaną pajdą chleba i ogórkiem kiszonym na przystawkę.
Na uzupełnienie energii po górskiej wyprawie warto zamówić pierogi z baraniną i emulsją maślano-szczypiorkową. Z zup bieszczadzką zalewajkę z okraszonymi ziemniakami i kleksem kwaśnej śmietany, a z dań głównych kotleciki jagnięce.
Warto też skosztować bieszczadzkich serów z konfiturą żurawinową, placków łemkowskich w wersji z boczkiem oraz wegetariańskiej, jak również pstrąga z fuczkami, czyli regionalnymi plackami przyrządzonymi z kiszoną kapustą.
Uzupełnieniem oferty karczmy są wina gronowe i regionalne piwa.