Super atrakcje dla najmłodszych
W czwartek, 24 sierpnia br.,) Kresowa Osada w Baszni Dolnej – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki – zaprasza na Dziecięcy Dzień Otwarty.
Muzeum inne niż wszystkie
Twórcami Muzeum Lizaka w Jaśle, jedynej tego typu placówki w kraju, są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, współwłaściciele zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, zajmującego się produkcją lizaków i cukierków.
Owce - powoli - wracają w Bieszczady
Bacówka Caryńskie stoi przy szlaku i można do niej wstąpić w drodze do kultowego schroniska Koliba, aby na własne oczy zobaczyć tradycyjną produkcję serów.
W Restauracji Gościniec w Rzeszowie czeka danie Szefa: smażone na smalcu sznycle.
Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle w tym roku odbędą się po raz dwunasty. Od 25 do 30 sierpnia na miłośników polskiego winiarstwa będzie na Podkarpaciu czekał prawdziwy ogrom atrakcji.
Przy przejeździe przez Nową Dębę – noga z gazu
I bynajmniej nie chodzi o nowe fotoradary czy kontrolowany odcinek przejazdu. Po prostu jeżeli tylko jesteś na trasie Warszaw-Rzeszów i czujesz głód (nawet lekki) to koniecznie się w Nowej Dębie zatrzymaj. Jeśli nie jadłeś jeszcze w Karczmie Jorgula to nie trać okazji, aby posmakować czegoś, co na długo zostanie w Twojej – kulinarnej – pamięci.
Smaczna kuchnia według Grzegorza Bednarczyka
Karczma Polska w Mielcu, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wyróżnia się nie tylko oryginalnym wystrojem wnętrz, niepowtarzalną atmosferą i swojskim klimatem.
Po prostu proziaki z Gościńca
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. W Rzeszowie lubię zajadać się nimi w Restauracji Gościniec.
Kermesz Karpackich Smaków po raz 11.
W niedzielę, 20 sierpnia br., w Mrzygłodzie (gm. Sanok) odbędzie się XI Kermesz Karpackich Smaków. Wydarzeniu towarzyszy pokaz rękodzieła i stoiska jadła regionalnego przygotowanego przez Koła Gospodyń Wiejskich.
W niedzielę, 20 sierpnia br., w miejscowości Pruchnik odbędzie się XV Jarmark Sztuki Ludowej „Pruchnickie Sochaczaki”.