Nie możemy się oprzeć (P)pokusie
Polacy odwiedzają cukiernie i lodziarnie średnio 2-3 razy w miesiącu i wydają zazwyczaj jednorazowo 10-20 zł. Najczęściej i najchętniej odwiedzane są lokalne, a nie sieciowe, cukiernie i lodziarnie.
Nowa impreza promująca tradycję kulinarną regionu
I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych organizowane są na terenie Rancha Taurus w Pilznie, w niedzielę, 27 sierpnia br., od godz. 16.00.
Warsztaty kulinarne z Babcią Janiną
W skansenie w Kolbuszowej w sobotę, 26 sierpnia br., rozpoczyna się nowy cykl spotkań pt. „Ziemniak na horyzoncie”. Zajęcia poprowadzi mistrzyni kuchni regionalnej – Janina Olszowy.
Degustacje na tle diaporam
W sobotę, 26 sierpnia br., w miejscowości Muczne (gm. Lutowiska) odbędzie się VI Festiwal Doliny Sanu, na którym zaprezentowane zostaną wyjątkowe multimedialne diaporamy. Stałe elementy z poprzednich lat to konkursy, wystawa i kiermasz rękodzieła, literatury i wyrobów kulinarnych.
Winnica z muzyką w butelkach
Winnica Sztukówka w Gliniku Średnim koło Frysztaka została założona w 2009 r. przez Katarzynę i Leszka Szczęchów, którzy dotychczasowe życie w stolicy zamienili na realizację swoich marzeń i pasji, na kojącym skrawku podkarpackiej ziemi.
W Rudawce żegnamy wakacje
W dniach 25-27 sierpnia br. w Rudawce Rymanowskiej (gm. Rymanów) zorganizowana zostanie cykliczne wydarzenie czyli XVII Pożegnanie Wakacji.
Podkarpackie winnice w obiektywie
Muzeum Regionalne w Jaśle i Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy zapraszają na pokonkursową wystawę „Winnice w krajobrazie Podkarpacia”.
Super atrakcje dla najmłodszych
W czwartek, 24 sierpnia br.,) Kresowa Osada w Baszni Dolnej – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki – zaprasza na Dziecięcy Dzień Otwarty.
Muzeum inne niż wszystkie
Twórcami Muzeum Lizaka w Jaśle, jedynej tego typu placówki w kraju, są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, współwłaściciele zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, zajmującego się produkcją lizaków i cukierków.
Owce - powoli - wracają w Bieszczady
Bacówka Caryńskie stoi przy szlaku i można do niej wstąpić w drodze do kultowego schroniska Koliba, aby na własne oczy zobaczyć tradycyjną produkcję serów.