W skansenie w Kolbuszowej w sobotę, 26 sierpnia br., rozpoczyna się nowy cykl spotkań pt. „Ziemniak na horyzoncie”. Zajęcia poprowadzi mistrzyni kuchni regionalnej – Janina Olszowy.
Bohaterem tegorocznych warsztatów kulinarnych będzie ziemniak – niedoceniany, choć niezwykle wszechstronny. Uczestnicy poznają ziemniaczane potrawy z kuchni lasowiackiej, galicyjskiej, żydowskiej, dworskiej i kresowej. Janina Olszowy przygotowała nie tylko przepisy na zupy i dania główne, ale także na desery, więc zaskoczeń nie zabraknie i tym razem.
Adepci w kulinarnej szkole Babci Janiny będą obierali, kroili, siekali, lepili, nadziewali, smażyli…, a następnie kosztowali m.in. gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą, ziemniaczankę lasowiacką czy kacapoły z mięsem. Na finał warsztatów zostanie uruchomiony piec chlebowy. Upieką się w nim kaczki nadziewane tartymi ziemniakami.
terminy następnych warsztatów: 30 września, 28 października, 25 listopada
godz. 11.00-14.00
miejsce: szkoła z Trzebosi
koszt: 30 zł/osoba
zapisy: +48 17 227 12 96 lub sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl