Pieką proziaki, jak za dawnych lat

Jeszcze 20 lat temu były synonimem biedy, ubóstwa, wręcz zacofania. Obecnie coraz więcej lokali, kawiarni, nawet barów uruchamia w Podkarpackiem ich produkcję. Pieczone często jak sztuka kulinarna nakazuje na kuchennym blacie. Najlepsze są te dopiero co zdjęte z rozgrzanej patelni (gdy brakuje prawdziwej kuchni i patelnia musi wystarczyć). A tak powstają proziaki w kolejnym magicznym miejscu - na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - w Karczmie Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3).
Karczma Polska w Mielcu to niebanalna restauracja wyróżniająca się oryginalnym wystrojem wnętrz, niepowtarzalną atmosferą, swojskim klimatem i niezwykle romantyczną architekturą ogrodu. Położona tuż przy lesie i obok Specjalnej Strefy Ekonomicznej jest najbardziej charakterystycznym obiektem gastronomicznym w obrębie co najmniej 50 km! Na wyjątkowość karczmy składa się przede wszystkim drewniana architektura, kamienne ściany oraz oryginalne, wykonane przez górali meble i płaskorzeźby. Możemy podpatrzeć jak pieką się na blasze proziaki. Próbowałem świeżutkie, po prostu pycha!