Szkolenia dla producentów serów

Stowarzyszenie Rolników Ostoja chce przeszkolić 200 rolników z powiatów brzozowskiego, sanockiego i bieszczadzkiego - posiadających drobne gospodarstwa rolne- w zakresie produkcji serów dojrzewających. Wszystkie te działania realizowane są w ramach projektu „Serowarstwo alternatywą dla podkarpackich rolników".
Najbliższe szkolenia:
- 15 marca br. godz. 13.00, Dom Ludowy Szczawne
- 15 marca br. godz. 13.00, Remiza OSP Bukowsko
- 28 marca br. godz. 13.00, III Dom Ludowy Hoszowszczyk
Szkolenia prowadzone są przez Jolantę Dal i skierowane są do osób, które chcą produkować ekologiczne sery podpuszczkowe we własnym gospodarstwie domowym. Udział w szkoleniu jest bezpłatny, czas trwania ok. 3,5 godz. W spotkaniach przewidziany jest także wykład „Od pola do talerza, domowy wypiek chleba na zakwasie” prowadzony przez Tadeusza Rolnika (rolnik ekologiczny, pszczelarz) oraz degustacja serów.
Sery dojrzewające to poszukiwany towar na rynku, powstają z krowiego surowego mleka z udziałem enzymu podpuszczki, a dojrzewają nawet przez kilka miesięcy.
Więcej informacji: www.stostoja.pl, kontakt: 672 122 122; silarski_marek@interia.pl.