Jubileuszowy X Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie, połączony z jubileuszem 25-lecia Zakładu Mięsnego Smak-Górno przeszedł już do historii. Ponad 140 wystawców (Koła Gospodyń Wiejskich, Lokalne Grupy Działania i lokalne stowarzyszenia, wśród których niezwykle cenny był udział małych i średnich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, gospodarstw agroturystycznych i gastronomii), zgłosiło do konkursu i oceny eksperckiej ponad 160 produktów. Na stoiskach pań z KGW na smakoszy czekały pierogi, placki, proziaki, ciasta, wędliny, masa nalewek, miody, chleby, gotowe dania wśród których szczególne uznanie znalazły zupa pokrzywowa i z lebiody z zacierkami.
Ważnym elementem każdego Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie jest konkurs organizowany w ramach odbywających się tu Targów Żywności Tradycyjnej. Zgłosiła się w tym roku do niego rekordowa liczba 160 wystawców z terenu województwa podkarpackiego.
Kapituła konkursu nagrodziła i wyróżniła produkty w dwóch kategoriach. Pierwszą był to „Produkt dopuszczony do obrotu” czyli zgłaszać się mogły do niego prowadzące działalność gospodarczą firmy:
I miejsce - „Leda-Ser” Sery Domowe Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za rolady serowe,
II miejsce - ZPH „Baszpol” Adam Bała z Grzegorzówki za ciasteczka owsiano-żytnie z żurawiną,
III miejsce - Zakład Mięsny „Smak-Górno” za kiełbasiankę tradycyjną z Górna.
Dwa wyróżnienia w tej kategorii otrzymały:
- Masarnia Osip Zygmunt Osip z Wierzawic za prosiaka pieczonego z kaszą,
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Szarek z Jarosławia za udziec pieczony z kością.
Wszystkie nagrodzone i wyróżnione firmy są członkami Klastra Podkarpackie Smaki, którego animatorem jest Stowarzyszenie "Pro Carpathia".