Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” w Kolbuszowej założyli bracia Artura i Wacława Orzech w 1995 r., a produkcję rozpoczął od 1 lipca 1996 r. Od początku zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw. Na jego liniach technologicznych powstają, m.in. sałatki, ogórki, pieczarki, mieszanki warzywne, buraki, chrzany, papryki, koncentrat pomidorowy, dżemy, marmolady, powidła, kompoty, sosy, musztardy, kapusta kwaszona. Łącznie w asortymencie mają już ponad 100 pozycji.
Jako lider przetwórstwa w regionie, dąży do umiejętnego połączenia tradycji z nowoczesnością i zasadami zdrowego żywienia. Receptury na niektóre przetwory pochodzą z rodzinnych, miejscowych archiwów. Warzywa i owoce skupywane są od sprawdzonych, ekologicznych plantacji, które są stale monitorowane w zakresie zalecanych norm. Surowce „ORZECH” pozyskuje od stałych, kontraktowych dostawców, którzy zobowiązują się do przestrzegania ściśle określonych wytycznych jakościowych norm. Jest on następnie odpowiednio selekcjonowany, musi spełniać wymagania krajowe i UE. Oprócz przetwórni ZPOW posiada również sieć delikatesów firmowych „Orzech”, liczącą kilkanaście sklepów.
Ich wyroby można znaleźć w wielu znanych sieciach handlowych, m.in: Tesco, Auchan, Leclerc, Alma, Eurocash, Piotr i Paweł oraz Aldi. Są cenione za jakość i smak nie tylko w krajach UE, ale i w USA, Kanadzie, Szwecji, Izraelu, Mongolii, Kazachstanie, Rosji i wielu innych. - Promując wysokiej jakości produkty działamy na rzecz stworzenia marki regionalnej produktów żywnościowych, identyfikowalnej na rynkach krajowych i międzynarodowych – wyjaśnia Wacław Orzech, prezes zarządu spółki.