„XVII JARMARKU GALICYJSKIEGO – SMAKI ROZTOCZA”
Program „XVII JARMARKU GALICYJSKIEGO – SMAKI ROZTOCZA” organizowanego w dniach 7 - 10 lipca br. w Narolu.
Smaczne wakacje - wakacje ze smakiem
Katolickie Radio Via zapraszamy na kulinarne podróże po regionie w towarzystwie ludzi, dla których smak potraw to pasja i sens życia. Będą ciekawi goście, konkursy, rozmowy, dobra muzyka.
Piwo promujące niebo wolne od sztucznego światła
Bieszczady to jedno z kilku ostatnich miejsc w Europie, gdzie można podziwiać ciemne rozgwieżdżone niebo. Stąd nazwa najnowszego piwa Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior pochodzi od Otrytu, bieszczadzkiego pasma zwanego oazą gwiazd, idealnego do podziwiania nocnego nieba, wolnego od sztucznego światła.
Czy to koniec protestów?!
W ubiegłym tygodniu w Sejmie RP odbyła się konferencja z okazji Dnia Rybaka i Wędkarza. Zgromadzonych właścicieli stawów hodowlanych najbardziej nurtowało jednak najważniejsze pytanie – co z opłatami w ramach nowego Prawa wodnego?
Gospodę Pod Białą Górą, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, urządzono w budynku starego, drewnianego spichlerza z 1732 r., który znajduje się w sąsiedztwie wejścia do Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Jak na karczmę przystało jest tu ciemna izba z drewnianymi ławami do siedzenia i duża weranda z małymi stolikami.
Podkarpackie Smaki w Hiltonie
Półka Podkarpackie Smaki od dzisiaj pojawiła się w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów (ul. Kopisto 1). Mieszkający w nim turyści, przedsiębiorcy - a także osoby z zewnątrz - mogą już wybierać spośród szeregu produktów ekologicznych i regionalnych powstałych na terenie naszego województwa.
Nasza podkarpacka „mocniejsza” tradycja
W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hr. Potockiego. Obecnie w Polsce tylko Fabryka Wódek „Polmos Łańcut” posiada prawo ich wytwarzania. Receptury rosolisów stanowią tajemnicę firmy.
O renesansowej perełce - Baranowie Sandomierskim - piszą w ogólnopolskim „Dobrym Tygodniu” Magda i Mirek Osip-Pokrywka. A przy okazji informują, że znajdująca się w jego podziemiach Restauracja Magnacka jest na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.
W dniach 24 czerwca – 2 lipca br. odbędzie się Flis „Szlakiem Błękitnego Sanu” na trasie Jarosław - Ulanów z okazji 25-lecia reaktywacji Bractwa Flisackiego i 400-lecia miasta Ulanów.
Trzecie pokolenie pszczelarzy
Historia rodu Bańkowskich związana z pszczelarstwem rozpoczyna się w… 1946 r., w którym to dziadek Jerzego Bańkowskiego pierwszą rodzinę pszczelą kupił za trzy korce pszenicy i przekazał swojemu synowi jako prezent. Sam Jerzy swoją pierwszą pasiekę – liczącą pięć uli - założył w wieku lat… 15. Dzisiaj Pasieka Ekologiczna Jerzego Bańkowskiego liczy już 150 rodzin pszczelich. Potwierdzeniem tej liczącej już blisko 70 lat tradycji było wpisanie miodów z jego pasieki w 2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.