Spotkanie poświęcone było międzysektorowej współpracy w zakresie skutecznych i trwałych łańcuchów wartości żywności, innowacyjnych metod produkcji, opakowań. Była to świetna okazja do wymiany doświadczeń również w zakresie klastrów spożywczych, obiektów gastronomicznych i kuchni łotewskiej tradycyjnej oraz kuchni fusion. Uczestnicy odwiedzili m.in. rzemieślniczą fabrykę piwa Valmiermuiza Brewery w Valmiermuiza, którego produkty podawane są w okolicznych restauracjach co stanowi ciekawy przykład współpracy lokalnych producentów z obiektami gastronomicznymi. Ponadto, uczestnicy mieli okazję odwiedzić kilka restauracji w Rydze i spotkać się z szefami kuchni oraz właścicielami obiektów m.in. 3 Pavāru Restorāns, Nature taste. Obiekty gastronomiczne są tam miejscem współpracy lokalnych producentów, szkoleń, warsztatów dla szefów kuchni z całej Europy oraz dyskusji na temat trendów w gastronomii a także rozwoju obiektu gastronomicznego jako tzw. „creative house”.
Podczas wizyty odbył się również Restaurant Week w Rydze (9-15 października 2017 r.), który również jak w Polsce cieszy się dużym zainteresowaniem, który już niebawem odbędzie się również w Rzeszowie (20-31 października 2017 r.).
Z województwa podkarpackiego udział wzięli również przedstawiciele sektora jakości życia m.in. Ewelina Nycz, Dyrektor ds. rozwoju i promocji produktu w Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpackia „Pro Carpathia”, które jest Koordynatorem Klastra Podkarpackie Smaki oraz Rafał Darecki, Koordynator Klastra Jakości Życia "Kraina Podkarpackie" a także przedstawiciel Politechniki Rzeszowskiej.