Organizowane „Powidlaki" w Krzeszowie to wydarzenie obowiązkowe dla wszystkich miłośników śliwek, gotowania i lokalnych przysmaków. Święto tradycyjnego smażenia powideł na przestrzeni lat stało się prawdziwą wizytówką Ziemi Krzeszowskiej.
„Powidlaki” co roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem odwiedzających, którzy specjalnie na wrześniowy weekend przyjeżdżają do Krzeszowa z całej Polski i z zagranicy. Na gości czeka wiele atrakcji – m.in. konkurs kulinarny „Najlepszy produkt ze śliwką”; widowiskowe, tradycyjne smażenie powideł w miedzianych kotłach; zawody wędkarskie; wystawy malarstwa, rzeźby i rękodzieła artystycznego; pokazy wikliniarstwa i garncarstwa; wesołe miasteczko oraz występy lokalnych artystów, zespołów oraz koncerty zaproszonych gwiazd.
Krzeszowskie powidła smażone bez dodatku cukru w wielkich miedzianych kotłach, według starej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, zachwycają swoim smakiem od ponad stu lat. Powidła zakupione podczas święta „Powidlaki” to prawdziwe trofeum kulinarne z podróży!