KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 15 Grudnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Aktualności

W Hilton Garden Inn Rzeszów - kuchnia regionalna ma swoje pięć minut

  • 20-09-2018

Amerykański street food już nikogo nie wzrusza, azjatycki stał się także popularną i oczywistą sprawą, podobnie w przypadku meksykańskiego. Węgierskie langosze czy gruzińskie smaki stały się swoistym standardem. Poszukiwacze dobrego jedzenia szukają coraz częściej prawdziwie lokalnych doznań, właśnie regionalnego jedzenia. Turyści zdobywają prowincjonalne miasteczka w południowych Włoszech, bałkańskie wioski są chętniej odwiedzane przez wymagających turystów niż wybrzeże chorwackie. Poszukują oni dań, które można zjeść tylko w niewielkim regionie, słynącym z wyjątkowej (czytaj unikalnej) kuchni. Bo kiedy posiłek ma swoją wiekową tradycję i ciekawą, lokalną historię, smakuje jeszcze lepiej.

 

I dlatego też w luksusowych restauracjach aglomeracji polskich odkrywane są dania sprzed lat: gzik, maczanka krakowska, cebularze sprzedają się jak „świeże bułeczki”. Co może ofiarować takim wymagającym smakoszom Podkarpackie? Np. „świętą trójcę rusińskiej kuchni: hreczanyki, stolniki i fuczki. Proste w przygotowaniu i tanie w składnikach. W Restauracji The Garden Grille & Bar w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów (al. Kapisto 1) – lokal certyfikowany na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki – w nowej jesienno-zimowej karcie menu szefa kuchni Arkadiusza Pączka czekają właśnie… fuczki z prawdziwą, wiejską, śmietaną oraz leśnymi grzybami: rydzami, borowikami, kurkami w oleju lnianym.

 

Fuczki smaży się, jak placki ziemniaczane, ale robi się je z ciasta na naleśniki z dodatkiem kiszonej kapusty. Właśnie najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Najpierw należy ją mocno odcedzić, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Dla przypomnienia składniki ciasta to jajka, mąka i mleka. Kiedyś - w biedniejszych bojkowsko-łemkowskich chyżach - mleko zastępowano wodą.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION