Aktualności

Kraków potrafi się dobrze – kulinarnie - bawić

  • 21-02-2014
fot. Tasty Colours (3)
fot. Tasty Colours (3)
Zapowiadałem już spotkanie z cyklu „Podwieczorek na dwa kieliszki” w winebarze Krako Slow Wines w Krakowie (ul. Lipowa 6F). Głównym bohaterem imprezy był znawca serów i twórca określenia „sery zagrodowe” - Gienio Mientkiewicz, którego chyba nie trzeba przedstawiać. Opowiadał ciekawie o swojej drodze życiowej, niekiedy zdaje się dość wyboistej, polskich serowarach, o tym jak łatwo jest zrobić ser, ale jednocześnie jak trudno jest zrobić ser wybitny. Na ulicę Lipową przyjechali również producenci polskich serów zagrodowych, m.in. Bożena Sokołowska (sery Łomnickie) oraz Wawrzyniec Maziejuk (z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA” z Mszany www.serykozie.pl, członek Klastra Podkarpackie Smaki) – z serami, które można było zakupić.
Gieno Mientkiewicz jest także gościem w piątek 21 lutego br., w ramach warsztatów serowarskich. Rozpoczną się one o godz. 18.00 w winebarze. Warsztaty wzbogacą wiedzę i umiejętności w zakresie robienia oraz degustowania serów dojrzewających – poza wartościowymi teorią i doświadczeniem, każdy uczestnik wyniesie z nich zrobiony przez siebie ser.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION