Szansa dla producentów tradycyjnych wyrobów mleczarskich
fot. archiwum UMWP
Małe rodzinne firmy i spółdzielnie będące producentami tradycyjnych specjałów mleczarskich mają szansę na pomoc w ramach Projektu TRADEIT, który jest realizowany w ośmiu krajach Unii Europejskiej w tym także w Polsce. Pierwsze spotkanie i warsztaty dla mleczarskich producentów żywności z Podkarpackiego odbyły się w Urzędzie Marszałkowskim. Poprowadził je koordynator projektu dr Andrzej Fetliński, który wyjaśnił, jakie są założenia projektu i możliwości dla producentów.
Projekt TRADEIT jest finansowany bezpośrednio z Komisji Europejskiej. Uczestniczą w nim oprócz Polski także Portugalia, Hiszpania, Wielka Brytania, Irlandia, Niemcy, Finlandia i Włochy. Projekt będzie trwał trzy lata (2014-2016). W tym czasie producenci tradycyjnej żywności w sektorach mleczarskim, mięsnym i piekarniczym, mają otrzymać wsparcie, które spowoduje, że ta gałąź przemysłu spożywczego w Europie stanie się bardziej konkurencyjna, a oni sami rozwiną swoją działalność. Głównymi celem projektu jest szeroko rozumiana pomoc i wsparcie dla producentów tradycyjnej żywności. Uczestnicy programu mogą liczyć m. in. na specjalistyczne szkolenia, pomoc w rozwoju i sprzedaży produktów, a także na pomoc inwestycyjną i finansową dostosowaną do indywidualnych potrzeb wytwórcy.