Polska żywność ma szczególne walory, do tego nikogo przekonywać nie trzeba. Jest zdrowa i produkowana w dużej części w sposób tradycyjny. Tylko pytanie czy Polacy mają tego świadomość?
25 lat inwestycji w nowoczesny przemysł przetwórstwa rolno-spożywczego, na co składają się także efektywnie wykorzystane środki z UE, daje efekty i nasi przedsiębiorcy z tego sektora przeskoczyli oddzielająca ich od krajów „starej Unii” przepaść technologiczną). Spowodowało, to że polskie przetwórnie znajdują się już na najwyższym europejskim poziomie. Od 2004 r. polski eksport żywności wzrósł ponad pięciokrotnie, a w pierwszej połowie 2015 r. wartość żywności z Polski sprzedanej za granicę wzrosła o kolejne 6,4 proc., przekraczając wartość 11,2 mld euro.
- Wysoka jakość polskiej żywności, jej konkurencyjne ceny w stosunku do produktów z innych państw oraz przede wszystkim efekt pracy przedsiębiorców i rolników wpływa na sukces polskiej żywności za granicą – mówi Ewelina Nycz, kierownik Biura Produktu Regionalnego, Tradycyjnego, Ekologicznego - Z roku na rok przybywa także podkarpackich firm, które eksportują swoje produkty, już nie tylko na rynek europejski. Ostatnie organizowane przez Stowarzyszenie Polska Ekologia wyjazdy na targi na rynek amerykański i japoński, dają dużą szansę firmom zrzeszonym w Klastrze Podkarpackie Smaki na zwiększenie produkcji i eksport.
Na zdjęciach: Ewelina Nycz, uczestnicy m.in. z Podkarpacia podczas tegorocznych wyjazdów promocyjnych na targach w Tokio i Nowym Jorku.