Aktualności

Profesjonalne degustacje z kiperem

  • 10-10-2015
Paweł Kobosz, właściciel Winnicy Maria Anna
Paweł Kobosz, właściciel...
Wina z naszego regionu nie ustępują jakością włoskim, francuskim czy węgierskim. Cykl imprez „Degustacje Podkarpackich Win” pomoże promować enoturystykę i bardzo dobre regionalne trunki. Pierwsze spotkanie odbędzie się już w sobotę, 17 października br., w Winnicy Maria Anna.

Organizatorem cyklicznej imprezy „Degustacje Podkarpackich Win” jest Winnica Maria Anna z Wyżnego k. Rzeszowa. Cel to promocja enoturystyki, podkarpackich winnic, których jest obecnie ponad 150, o łącznej powierzchni ponad 150 ha i regionalnych win, zdaniem koneserów, coraz wyższej jakości.
- Inauguracyjne spotkanie w ramach cyklu „Degustacje Podkarpackich Win” odbędzie się już w najbliższą sobotę, 17 października br., o godz. 17.00. Jako gospodarze, zaczniemy od profesjonalnej degustacji win z naszej winnicy, prowadzonej przez kipera. Na kolejnych spotkaniach swoje produkty zaprezentują właściciele innych podkarpackich winnic – zaprasza Urszula Pasieczna, dyrektor marketingu w Winnicy Maria Anna. W programie są też pokazy piwnic winnicy i produkcji tradycyjnego wina, zabawa przy orkiestrze i gorące danie.
Paweł Kobosz, właściciel Winnicy Maria Anna mówi, że ten rok jest wyjątkowo łaskawy dla tej branży. Ciepła zima i brak przymrozków w maju dały fenomenalny zbiór winogron.
- W ostatnich trzech latach majowe przymrozki i zimowe mrozy, spowodowały przemarznięcie liści i gron i w konsekwencji utratę większości zbiorów. Tegoroczne przepiękne, upalne, słoneczne lato dało liczbę godzin nasłonecznienia porównywalną np. z Węgrami. Naturalny cukier, który wytworzył się w winogronach w naszej winnicy osiągnął rekordowe wręcz wyniki. Pomiary przeprowadzone refraktometrem pokazują, iż czerwone winogrona mają 23, 24 Brixy cukru, a białe 21, 22. Przekłada się to bezpośrednio na bardzo wysoką jakość wina. Jeśli nie popełnimy błędów przy winifikacji, może to być najlepszy dla wina rok w XXI wieku! - podkreśla Paweł Kobosz, właściciel Winnicy Maria Anna w Wyżnem k. Rzeszowa.

- Enoturystyka jako element turystyki kulinarnej, jest najszybciej rozwijającym się produktem turystycznym w naszym regionie. Dobre przykłady z Węgier, że o krajach „starej Europy” nie wspomnę, pozwalają mieć nadzieję, że pojawi się u nas coraz więcej osób zainteresowanych „innym”, równie ciekawym smakiem podkarpackich win. Wskazane jest by mieszkańcy naszego regionu osobiście mogli przekonać się o wyjątkowości win i umiejętnościach podkarpackich winiarzy. Idealną do tego możliwość stwarza cykl imprez „Degustacje Podkarpackich Win” organizowany przez winnicę, która mieści się zaledwie 15 km od Rzeszowa – mówi Krzysztof Zieliński, animator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, który objął patronat nad imprezą.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION