W pocie czoła, na kolanach, do pierwszej krwi! Tak walecznie zmagali się uczestnicy I Turnieju Winobrania Dziennikarzy, zorganizowanego przez Winnicę Maria Anna w Wyżnem k. Czudca. Zwyciężyła mieszana drużyna z Nowin, Gazety Wyborczej i Klaster Podkarpackie Smaki. Patronat nad wydarzeniem sprawuje Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki.
Zwycięska drużyna w składzie: Ewa Kurzyńska, Anna Janik, Bartek Frydrych (Nowiny), Agata Kulczycka (Gazeta Wyborcza) i Katarzyna Szczęch (Klaster Podkarpackie Smaki) uzbierała w 15 minut aż 153 kg białych winogron szczepu Seyval.
- Nie podejrzewałam w sobie takiego sportowego ducha. Bardzo przyjemnie zrywa się dojrzałe, apetyczne grona. Świetny pomysł na wyjątkowy iwent – komentuje Ewa Kurzyńska z Nowin.
Okazuje się, że dziennikarze oprócz zdolności twórczych, mają też żyłkę winiarzy i farmerski zapał. - Zwycięstwo jest w pełni zasłużone. Mogliśmy zebrać jeszcze więcej, ale w naszym rzędzie skończyły się winogrona. Gdyby zabrakło pracy w zawodzie, mogę zagospodarować inne obszary. To bardzo przyjemna praca – śmieje się Agata Kulczycka z Gazety Wyborczej.
2 miejsce i 119 kg uzbierali: Jolanta Danak-Gajda (Radio Rzeszów), Andrzej Baran (Radio ESKA), Dorota Zańko (gospodarkapodkarpacka.pl), Krzysztof Zieliński (Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki) i Małgorzata Froń (Nowiny).
3 lokatę (117 kg) zajęła drużyna w składzie: Agnieszka Pipała (Polska Agencja Prasowa), Roman Rzońca (TVP Rzeszów, mojrzeszow.pl), Michał Szal, Dominika Latańska (Błękitna TV) oraz Jacek Stachiewicz (Karpacki Przegląd Gospodarczy).
- Jesteśmy w trakcie winobrania. Zerwane przez dziennikarzy winogrona trafiły od razu do przeróbki na wino, które wytwarzamy tradycyjnymi metodami. Redaktorzy zobaczyli, jak wygląda krok po kroku produkcja wina. To ważny element enoturystyki, którą popularyzujemy. Nasza winnica ma wszelkie atuty, by to robić – podkreśla Paweł Kobosz, właściciel Winnicy Maria Anna.