Boczek wędzony z Wierzeic wyprodukowany w Masarni Osip w Wierzawicach stał się dwusetnym wyrobem z województwa podkarpackiego zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z tej okazji Urząd Marszałkowski organizuje w niedzielę, 18 października br. II Podkarpacki Piknik Produktów Tradycyjnych i Regionalnych (Rzeszów, ul. Cieplińskiego).
Surowy boczek jest zanurzony na ok. 48 godzin w marynacie przygotowanej na bazie przypraw takich jak: pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Po tym okresie jest wyjmowany z marynaty i wieszany na drewnianych kijach, które umieszczane są w wędzarni. Wędzenie dymem olchowym, bukiem, jasionem i grabem trwa ok. 5 godzin. Najlepsza jest olcha, która nadaje kolor i zapach mięsu. Na koniec boczek jest schładzany w specjalnym pomieszczeniu w temperaturze ok. 18˚C.
W niedzielę, 18 października br. przy Urzędzie Marszałkowskim (Rzeszów, ul. Cieplińskiego) odbędzie się II Podkarpacki Piknik Produktów Tradycyjnych i Regionalnych oraz impreza z okazji rejestracji na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych dwusetnego produktu z naszego regionu.
Program:
10.00 – początek imprezy
10.40 - 11.30 występ Zespołu Pieśni Tańca „Bandoska”
11.30 - 12.15 wręczenie okolicznościowych Dyplomów Uznania
12.15 - 14.00 występ Mateusza Mijala
W trakcie imprezy odbędzie się degustacja żywnościowych produktów tradycyjnych, przede wszystkim pierogów z firmy Taurus.