Super food dostępny w e-sklepie Podkarpackie Smaki: https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/przetwory-owocowo-warzywne/dzem-dereniowy
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, od lat zajmujące się promocją tradycyjnej żywności w Podkarpackiem, przygotowało linię produktów spożywczych z dereniem, uznając ten owoc za symbol kresowej tradycji regionu.
Owoce derenia są bogatym źródłem związków biologicznie aktywnych. Zawierają dużo witaminy C oraz związki polifenolowe (flawonoidy) o właściwościach przeciwutleniających, a także rzadko występujące w innych popularnych owocach – związki irydoidowe np. kwas loganowy, o właściwościach przeciwzapalnych. To zawartość związków irydoidowych sprawia, że wśród polskich owoców dereń jest wyjątkowy.
Wśród związków fenolowych w owocach derenia są antocyjany, flawonole, kemferol, kwercetyna i ich glikozydy oraz kwasy fenolowe. Wymienione związki wykazują m.in. silne właściwości przeciwrodnikowe. Zawarte w dereniu barwniki antocyjanowe wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i według najnowszych badań powodują wzrost wydzielania insuliny. Surowce zawierające antocyjany zalecane są w diecie ludzi żyjących w skażonym środowisku, gdyż związki te działają odtruwając w przypadku zatruć metalami ciężkimi. Antocyjany mają również duże znaczenie w okulistyce – w leczeniu zaburzeń mikrokrążenia w obrębie gałki ocznej, poprawiają ostrość widzenia o zmroku i nocą. Stosuje się je w leczeniu krótkowzroczności, kruchości naczyń krwionośnych, wrzodów i innych.
Dżem dereniowy z e-sklepu Podkarpackie Smaki wytworzony jest ręcznie, domowym sposobem w Gospodarstwie Rolnym Ryś Podkarpacki. Zawiera on cenne witaminy występujące w owocach tego gatunku, pozyskiwanych od lokalnych – z rejonu Przemyśla - producentów. Miąższ z owoców derenia jadalnego jest soczysty, ma smak cierpkawy i kwaskowaty. Dżem sporządzony jest z 57 g owoców na 100 g produktu. Jego składniki to dereń, woda, cukier i naturalna pektyna – substancja zagęszczająca. Termin ważności dżemu to 12 miesięcy.