KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 15 Grudnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Aktualności

Młyn z planami na przyszłość

  • 04-01-2018
Młyn Frysztak (członek Klastra Podkarpackie Smaki) w miejscowości Twierdza (powiat strzyżowski) działa od lat 30. XX w. Po II wojnie światowej został upaństwowiony i pracował w ramach Przedsiębiorstwa Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego PZZ SA w Rzeszowie. W czerwcu 2000 r. powstała spółka, którą założyło trzech pracowników młyna. W 2015 r. zostało ich dwoje, z których Aniela Skawińska pełni funkcję dyrektora.

Zboże tj. pszenicę i żyto skupują od lokalnych producentów z okolic Strzyżowa, Krosna i Sanoka. Produkcja na dobę oscyluje w granicach 60-80 ton, mają także do dyspozycji magazyn do przechowywania 1000 ton ziarna. Młyn Frysztak specjalizuje się w przemiale ziarna na mąkę żytnią 580 i 720, razową żytnią i pszenną, mąkę pszenną 500 i 750 oraz otręby. Mąkę żytnią żurkową kupuje od niego Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Vortumnus” w Lisowie, która produkuje z niej żur naturalny. Jednak główni odbiorcy to lokalne piekarnie m.in. Piekarnia Nawłoka z Rzeszowa czy Piekarnia-Cukiernia Jan Wszołek z Rzeszowa oraz inne piekarnie z okolic Czudca, Jasła i Krosna.
Od 2005 r. w zakładzie działa automat do pakowania, na którym powstają 1 i 5 kg paczki z mąką dla odbiorców indywidualnych. W planach jest linia do produkcji mąki pełnoziarnistej z pszenicy i żyta oraz mąki orkiszowej.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION