KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 26 Października 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktualności

Certyfikat „Doceń polskie” dla chleba krośnieńskiej piekarni

  • 07-08-2013
Chleb żytni bez drożdży z krośnieńskiej piekarnia „Kopacz” otrzymał certyfikat „Doceń polskie”, stając się laureatem IX audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W programie tym może wziąć udział każdy...

W kolbuszowskim skansenie aktywnie

  • 07-08-2013
W Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej tradycyjne potrawy można skosztować podczas większości pokazów plenerowych. W karczmie z Hadli Kańczuckich i zagrodzie z Huty Przedborskiej gospodynie z okolicznych Kół...

Z kresowym smakiem

  • 05-08-2013
Piątkowy wieczór 2 sierpnia br. rzeszowskim smakoszom upłynął w tonacji „wspomnieniowej”. Kucharze restauracji „Wesele” hotelu „Bristol” sięgnęli bowiem do tradycji jadła z Kresów I Rzeczpospolitej. Wprawdzie potrawy...

Tradycja gminy Skołyszyn

  • 05-08-2013
W niedzielę 4 sierpnia br. w Przysiekach odbyła się impreza kulinarna „Ludowo, smacznie i kolorowo”. Przedsięwzięcie odbyło się zgodnie z projektem „Ludowo, smacznie i kolorowo - organizacja warsztatów i imprezy...

Warsztaty kulinarne

  • 05-08-2013
Kulinarne spotkanie „W kuchni prababci" odbędzie się 10 sierpnia br. o godz. 12.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, a smakowicie poprowadzi je Jolanta Augustyn (prowadząca blog kulinarny: abcmojejkuchni.blogspot.com)...

3 sierpnia świętuj Dzień Musztardy

  • 03-08-2013
Pikantna, delikatna lub ostra. Łącząca dwie rzadko występujące razem cechy – dobry smak i małą liczbę kalorii. Przez Francuzów traktowana jako „królowa przypraw”. Mowa oczywiście o musztardzie, której święto w tym roku przypada właśnie 3 sierpnia!...

Warsztaty wspomagają tradycję

  • 03-08-2013
Nauczyły się robić pasztet dzwonowski, a Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Dzwonowej wzbogaciło się o termosy i naczynia. Wszystko dzięki 38 tysiącom zł unijnej dotacji na naukę gotowania zdrowych i tradycyjnych potraw...

Święto Pieroga w gminie Przemyśl

  • 01-08-2013
W niedzielę, 4 sierpnia br. na stadionie w Ostrowie k. Przemyśla odbędzie się „Święto Pieroga”. Program imprezy obejmuje m.in. liczne konkursy w lepieniu oraz jedzenia pierogów na czas. Będzie też „kulinarne ABC”, czyli...

W Bliznem spotkania z historią

  • 31-07-2013
30 lipca br. o godz. 15.00 w kościele Wszystkich Świętych w Bliznem odbędą się „Spotkania z Tradycją Podkarpacia” na szlaku architektury drewnianej. Spotkania są częścią warsztatów muzyki dawnej i tradycyjnej jakie Zespół...

Wieczór z kresowym jadłem

  • 30-07-2013
Gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe bliny, kołduny z farszem z baraniny, kugelis ze skwarkami, rosolnik, kartacze, szpekuchy, cepeliny... Dla wielu są to obco brzmiące słowa. Ale dla wytrwałych smakoszy to przypomnienie...
1  «««  270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278  »»»  281
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION