Aktualności

Certyfikat „Doceń polskie” dla chleba krośnieńskiej piekarni

  • 07-08-2013
Chleb żytni bez drożdży z krośnieńskiej piekarnia „Kopacz” otrzymał certyfikat „Doceń polskie”, stając się laureatem IX audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W programie tym może wziąć udział każdy...

W kolbuszowskim skansenie aktywnie

  • 07-08-2013
W Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej tradycyjne potrawy można skosztować podczas większości pokazów plenerowych. W karczmie z Hadli Kańczuckich i zagrodzie z Huty Przedborskiej gospodynie z okolicznych Kół...

Z kresowym smakiem

  • 05-08-2013
Piątkowy wieczór 2 sierpnia br. rzeszowskim smakoszom upłynął w tonacji „wspomnieniowej”. Kucharze restauracji „Wesele” hotelu „Bristol” sięgnęli bowiem do tradycji jadła z Kresów I Rzeczpospolitej. Wprawdzie potrawy...

Tradycja gminy Skołyszyn

  • 05-08-2013
W niedzielę 4 sierpnia br. w Przysiekach odbyła się impreza kulinarna „Ludowo, smacznie i kolorowo”. Przedsięwzięcie odbyło się zgodnie z projektem „Ludowo, smacznie i kolorowo - organizacja warsztatów i imprezy...

Warsztaty kulinarne

  • 05-08-2013
Kulinarne spotkanie „W kuchni prababci" odbędzie się 10 sierpnia br. o godz. 12.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, a smakowicie poprowadzi je Jolanta Augustyn (prowadząca blog kulinarny: abcmojejkuchni.blogspot.com)...

3 sierpnia świętuj Dzień Musztardy

  • 03-08-2013
Pikantna, delikatna lub ostra. Łącząca dwie rzadko występujące razem cechy – dobry smak i małą liczbę kalorii. Przez Francuzów traktowana jako „królowa przypraw”. Mowa oczywiście o musztardzie, której święto w tym roku przypada właśnie 3 sierpnia!...

Warsztaty wspomagają tradycję

  • 03-08-2013
Nauczyły się robić pasztet dzwonowski, a Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Dzwonowej wzbogaciło się o termosy i naczynia. Wszystko dzięki 38 tysiącom zł unijnej dotacji na naukę gotowania zdrowych i tradycyjnych potraw...

Święto Pieroga w gminie Przemyśl

  • 01-08-2013
W niedzielę, 4 sierpnia br. na stadionie w Ostrowie k. Przemyśla odbędzie się „Święto Pieroga”. Program imprezy obejmuje m.in. liczne konkursy w lepieniu oraz jedzenia pierogów na czas. Będzie też „kulinarne ABC”, czyli...

W Bliznem spotkania z historią

  • 31-07-2013
30 lipca br. o godz. 15.00 w kościele Wszystkich Świętych w Bliznem odbędą się „Spotkania z Tradycją Podkarpacia” na szlaku architektury drewnianej. Spotkania są częścią warsztatów muzyki dawnej i tradycyjnej jakie Zespół...

Wieczór z kresowym jadłem

  • 30-07-2013
Gryczane, ziemniaczane czy drożdżowe bliny, kołduny z farszem z baraniny, kugelis ze skwarkami, rosolnik, kartacze, szpekuchy, cepeliny... Dla wielu są to obco brzmiące słowa. Ale dla wytrwałych smakoszy to przypomnienie...
1  «««  270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278  »»»  281
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION