Aktualności

Prace nad „Studium” zakończone

  • 02-06-2014
„Studium Etnobotaniczne”, dzieło prof. Czesławy Trąby, dr Pawła Wolańskiego i mgr Krzysztofa Roguta (wszyscy z Uniwersytetu Rzeszowskiego) to ostatni akord działań projektu „Traditional and wild”.

IX Konwent Polskich Winiarzy w Sandomierzu

  • 02-06-2014
W dniach 31 maja i 1 czerwca br. w Sali Rycerskiej Zamku Kazimierzowskiego w Sandomierzu odbył się IX Konwent Polskich Winiarzy, najważniejsza impreza winiarska w kraju. Uczestnicy nie zawiedli i w wydarzeniu zapowiedziało udział 77 winnic z całego kraju przywożąc do degustacji i oceny blisko setkę win. Organizatorem tegorocznego Konwentu, przy wsparciu merytorycznym Instytutu Wina i Winorośli, było Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy.

„Pogórzanin” przegrał z pogodą

  • 01-06-2014
Niestety pogoda popsuła szynki organizatorom sobotniej (31 maja br.) imprezy Piknik „Majówka na Ciuchci” – Bachórz 2014 połączonej z przejazdem kolejka wąskotorową „Pogórzanin”. Nawet wyścig drezyn ręcznych nie ściągnął tłumów. Z planowanych 300 osób była dziesiąta część, ale oni bawili się świetnie, także w rytmach Kapeli Podwórkowej „Tońko” z Dynowa.

Dzień Dziecka w Zakapiorku

  • 01-06-2014
Zakapiorek w Polańczyku zaprasza na imprezę zorganizowaną dla najmłodszych pociech z okazji Dnia Dziecka. Odbędzie się ona 1 czerwca br. (niedziela) i rozpocznie o godz. 14.00, na Letniej Scenie Oberży Zakapior (Polańczyk, ul. Zdrojowa). Dla dzieci przygotowano szereg atrakcji: gry i zabawy z nagrodami, dyskoteka dla młodszych i starszych dzieci, występy muzyczne, które zorganizuje DJ Tomasz. Dzieci pozostaną pod opieką wykwalifikowanej kadry animatorów KRASNALE i ANIMKI.

Prezentacje Twórczości Ludowej 2014

  • 31-05-2014
Kilkudziesięciu artystów ludowych i rzemieślników, występy kapel i pokazy tańców, kiermasz oraz pyszne regionalne potrawy - to wszystko czeka w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej podczas XVIII Prezentacji Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków 1 czerwca br., w niedzielę, w godz. 13.00-19.00.

Rzeszowskie pyszność z francuskim rodowodem

  • 31-05-2014
Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 r. A teraz mamy croissanty wypiekane w Rzeszowie z ciasta… drożdżowego. A teraz mamy croissanty wypiekane w Rzeszowie z ciasta… drożdżowego. Ciut różnią się od francuskiego oryginału, ale też na tym polega ich innowacyjny charakter. Smakowałem, warte grzechu. A do porannej kawy lub herbaty wyśmienite.

Świat kręci się wokół piwa… i jedzenia

  • 31-05-2014
Kolejna edycja największego święta piwowarów w Polsce - Festiwalu Birofilia 2014 w dniach 20-21 czerwca br. – tuż tuż. Rośnie też zainteresowanie wszystkim co dzieje się „wokół” piwa. Dla wielbicieli złotego trunku Grupa Żywiec stworzyła specjalną aplikację konkursową dostępną na facebookowym profilu Festiwalu Birofilia.

Czy polska żywność traci na jakości?

  • 31-05-2014
W maju br. minęła dziesiąta rocznica wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Proces integracji ujawnił również negatywne skutki i rysujące się zagrożenia, będące głownie efektem ustępstw i błędów w procesie negocjacji warunków naszego członkostwa, braku krajowej polityki rolnej oraz nadmiernej wiary polskiego rządu w solidarność europejską, czego efektem jest rezygnacja z zabiegania o równe warunki konkurencji dla polskich rolników. Jednak dla niektórych działań rządzącej koalicji w obszarze rolnictwa trudno jest znaleźć sensowne wytłumaczenie

Piknik „Pod Semaforem” w Bachórzu

  • 30-05-2014
W sobotę, 31 maja br. organizatorzy imprezy zapraszają na przejazd „Pogórzaninem”, połączony z Piknikiem „Majówka na Ciuchci” – Bachórz 2014. W cenie biletu (normalny 30 zł, ulgowy 21 zł) znajdzie się gorący posiłek i dobra zabawa, m.in. wyścigi drezyn ręcznych oraz konkurs wiedzy o wąskotorówce. Odjazd ze stacji Przeworsk-Wąski w sobotę o godz. 9:00, odjazd ze stacji Bachórz o godz. 17.00, a przyjazd do Przeworska ok. godz. 19.45.

Wędzonki z Babicy w Rzeszowie

  • 30-05-2014
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy mieści się w starym młynie, wybudowanym w 1936 r., tuż przy międzynarodowej drodze Rzeszów – Barwinek. Lokal i menu wierne tradycji do bólu, ale podejście do biznesu bardzo innowacyjne. Tak można scharakteryzować działanie właścicieli karczmy - małżeństwa Monikę Bal-Bocheńską i Krzysztofa Bocheńskiego. Stąd też nie może dziwić obecność tego ostatniego w stroju rzeszowskim przy stoisku z wędzonkami domowej roboty na V Forum Innowacji, które odbyło się w Rzeszowie w dniach 27-28 maja br. Wędzonki przepyszne, a jeżeli ktoś nie wierzy to karczma tylko 7 km od Rzeszowa.
1  «««  213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION