Zaproszenie do konkursu kulinarnego Kresowe Jadło
W niedzielę, 2 sierpnia br., w ramach Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła w Baszni Dolnej, w gminie Lubaczów zostaną przeprowadzone dwa konkursy kulinarne o zasięgu ponadregionalnym. Organizatorzy zapraszają Koła Gospodyń Wiejskich, restauratorów i kucharzy, gospodarstwa agroturystyczne, producentów żywności oraz koła łowieckie.
Weekend Kulinarnych Wariacji w Dworze Kombornia
Restauracja Magnolia w Dworze Kombornia, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na weekend kulinarnych wariacji na temat barw i smaków lata, lipcowego bogactwa warzyw i owoców organizowany w terminie 24-26 lipca br.
W dniach 18-19 lipca br. (sobota-niedziela) na stadionie Orlik w Cisnej Gmina Cisna zaprasza na swoje święto. Impreza kultywuje tradycje regionu oraz promuje je wśród turystów licznie napływających w sezonie letnim w Bieszczady.
Zachować dla przyszłych pokoleń
Stowarzyszenie Kulturalno-Rekreacyjne „JEDNOŚĆ” zaprasza na XI Spotkania Folklorystyczne „Zachować dla przyszłych pokoleń”, które odbędą się w niedzielę, 19 lipca br. w Łękach Dukielskich.
Wielka muzyka w dworskich wnętrzach
W dniach 17-19 lipca br. w Dworze Kombornia Hotel & SPA w Komborni (gm. Korczyna) odbędzie się III Festiwal Karpacki. W trakcie koncertów podziwiać będziemy piękne głosy i interpretacyjny kunszt artystów zarówno z kraju, jak i z zagranicy.
Nowa karta – mistrzowskie inspiracje
Jest imponująca; zaskakuje obfitością i różnorodnością dań, starannie dobranych dodatków. Zachwyca wyrafinowaniem kompozycji smakowych, a nade wszystko wprost nieograniczoną wyobraźnią kulinarną szefa kuchni. Mistrz Arkadiusz Wejer, głównodowodzący Restauracji Wesele (Hotel Bristol, Rzeszów Rynek 20-23), nie ustaje w poszukiwaniu nowych, często odważnych i nieszablonowych połączeń.
Kuchnia pospolita, ale wyjątkowa
„Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków” to wyjątkowa pozycja na rynku wydawniczym dotycząca tradycji kulinarnych Podkarpackiego. Przygotowana przez Stowarzyszenie Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania, a wypełniają ja wyłącznie przepisy babć sprzed kilkudziesięciu lat, a są nawet przedwojenne.
Nasz retman z Pierścieniem Hallera
Mieczysław Łabęcki, retman flisaków z Ulanowa, otrzymał w Szczecinie Pierścień Hallera. To najwyższe wyróżnienie Ligi Morskiej i Rzecznej przyznawane za wybitne zasługi dla budowy i rozwoju Polski Morskiej.
„Skarby Podkarpackie” reaktywacja
Po ponad dwóch latach przerwy wracają bezpłatne numery periodyku „Skarby Podkarpackie”, ukazującego się od 2006 r. Od poniedziałku, 13 lipca br., bezpłatne egzemplarze do odebrania w siedzibie Stowarzyszenia „Pro Carpathia” – wydawcy - w Rzeszowie, Rynek 16, II piętro.
Piekarnia Kiełtyka z Miejsca Piastowego, członek Klastra Podkarpackie Smaki, piecze wyborne tradycyjne pieczywo, z coraz większą ilością ekologicznych certyfikatów. Od kilku tygodni w Krośnie pojawiły się przyczepy - ruchome sklepiki oferujące wyroby tej piekarni. Można - na zasadzie franczyzy - otworzyć taki biznes w Rzeszowie, Piekarnia Kiełtyków czeka na zainteresowanych.