Aktualności

Kuchnia pospolita, ale wyjątkowa

  • 14-07-2015
„Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków” to wyjątkowa pozycja na rynku wydawniczym dotycząca tradycji kulinarnych Podkarpackiego. Przygotowana przez Stowarzyszenie Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania, a wypełniają ja wyłącznie przepisy babć sprzed kilkudziesięciu lat, a są nawet przedwojenne.

- W trakcie powstawania publikacji szybko okazało się, że wiele KGW gotując np. gołąbki z pekińskiej kapusty nie widzi w tym nic złego, bowiem uważają takie wykonanie za tradycyjne - wyjaśnia Andrzej Łapkowski, kierownik biura Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania. - Naszym celem było jednak sięgnięcie do korzeni, do najdawniejszych tradycji kulinarnych, to co gospodyni domowe nazywają „przepisami starodawnymi”. I udało się - podkreśla.

Publikacja liczy blisko 300 przepisów. Pozyskane zostały od ponad 50 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania LGD. Wśród przepisów znajdziemy regionalne zupy, dania główne, zapiekanki, przekąski, pasty, placki, przetwory, kompoty, desery, nalewki i przepisy na tradycyjny wiejski chleb.
Wydanie jest pogrupowane wg przepisów z poszczególnych gmin członkowskich stowarzyszenia. Każdy rozdział poprzedzony jest krótkim wstępem wprowadzającym skąd w tej okolicy wzięły się takie a nie inne zwyczaje żywieniowe. Przedstawione przepisy są niezwykle proste, można rzec pospolite. Bo tylko na takie potrawy mogli pozwolić sobie mieszkańcy tych terenów.

Opublikowanie tych tradycyjnych przepisów ma za zadanie propagowanie dziedzictwa kulturowego i tradycji regionalnych, a poprzez obszaru objętego działaniem Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania czyli gmin: Frysztak, Korczyna, Krościenko Wyżne, Strzyżów, Wiśniowa i Wojaszówka.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION