Kolejna edycja Portius Festiwalu (wcześniej pod nazwą Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa w Krośnie) nawiązuje do bogatych staropolskich tradycji produkcji wina i handlu tym szlachetnym trunkiem oraz intensywnej wymiany handlowej i kulturalnej z Węgrami w XVI i XVII wieku. Zwiedzający mogą degustować wina, a także – przy okazji - poznawać tajniki winiarstwa.
Program wydarzenia:
piątek, 23 sierpnia 2019 r.
16.00-24:00 ekspozycja pawilonów winiarskich na Rynku.
17.30 Wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztofa Duckiego, historycznych pocztówek węgierskich oraz węgierskich książek. Wydarzenie trwa przez 3 dni festiwalowe. Miejsce: Antykwariat Hetta, Zbigniew Oprządek, ul. Portiusa 4.
18.00 Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Portius Pincé”
Miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4.
19.00 Uroczyste otwarcie „Karpackich Klimatów” i „Portius Festiwalu”
Miejsce: Rynek miasta Krosna
19.00 Portiusowy Podwieczorek nr 1. „Sery i Wina z Węgier"
Degustacja jedzenia i wina połączone z pokazem kulinarnym, prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, lokalizacja Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4
21:00 Uroczysta degustacje win z Egeru „Attila Petreny”, miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4
sobota, 24 sierpnia 2019 r.
12.00-24:00 ekspozycja pawilonów winiarskich na Rynku
16.00 Portiusowy Podwieczorek nr 2 „Przekąski w kuchni węgierskiej”. Degustacja jedzenia i wina połączone z pokazem kulinarnym, prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, lokalizacja: Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4
17:00 Uroczysta degustacja win z węgierskiego Siedmiogrodu w Rumunii „Fort Silvan 47”, „Nachbil”, „Carastelec Winery”, miejsce: Sala wystawiennicza Biura Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4
20.00 Portiusowy Podwieczorek nr 3 „Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski”
Degustacja jedzenia i palinki połączone z pokazem kulinarnym, prowadzenie: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, miejsce: Patio przy Biurze Wystaw Artystycznych, ul. Portiusa 4
21:00 uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Szedmak”, miejsce: Centrum Dziedzictwa Szkła, sala na parterze
22:00 Koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko, miejsce: Rynek, okolice pawilonów winiarskich
niedziela, 25 sierpnia 2019 r.
10.00 Start biegu ulicznego „O skarb Portiusa”, miejsce: Rynek Miasta.
12.00-22:00 Pawilony winiarskie na rynku.
Uwaga: bilety na uroczyste degustacje win do nabycia pod numerem telefonu: +48 693 760 121 lub na portalu www.portiusfestiwal.evenea.pl