W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.
W Grzegorzówce wypieka się znany chleb orkiszowy na zakwasie. Dzięki fermentacji kwasu mlekowego ciasto nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych. Tak otrzymany chleb – podobnie jak dawne klasyczne wypieki w gospodarstwach wiejskich – zyskuje zarówno walory smakowe i zapachowe, jak też długą trwałość. Piekarnia w Grzegorzówce wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Znane są także powstałe tam ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane i ekologiczne ciastka orkiszowe kruche, tzw. „klawisze”.
Aromatyczne i świeże ciastka orkiszowe razowe z firmy Baszpol można zakupić w sklepie internetowym Podkarpackie Smaki.
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/slodkosci/ciastka-orkiszowe-razowe-150-g-eko
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/slodkosci/ciasteczka-domowe-klawisze-500g