Aktualności

Duszone żeberka na kapuście

  • 15-04-2014
Dzisiaj przepis na duszone żeberka na kapuście polecany przez szefa kuchni w Restauracji U Schabińskiej w Jaśle. Jak twierdzili degustatorzy – żałować, że kosteczek nie można było zjeść.

Składniki:
8 wieprzowych żeberek, 1 mała główka włoskiej kapusty, 3 cebule, 1 szklanka rosołu (instant), 6 łyżek masła lub margaryny, 3 łyżki oleju, 2 łyżki płynnego miodu, 1 - 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka mąki, pieprz cayenne, sól, pieprz.
Sposób wykonania: Żeberka opłukać i osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem cayenne. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju, podsmażyć żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, smażyć żeberka jeszcze przez 15 min. Po 10 min. posmarować miodem. Obrać i umyć cebulę, pokroić na cząstki. Oczyścić kapustę z uszkodzonych liści, starannie opłukać pod bieżącą wodą, drobno poszatkować. Rozgrzać w dużym garnku lub w brytfance 5 łyżek tłuszczu, zeszklić cebulę. Włożyć poszatkowaną kapustę, wlać pół szklanki wody. Posypać kapustę solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu 10 min., mieszać w trakcie gotowania. Wlać do żeberek szklankę rosołu, zagotować. Zagęścić sos ze smażenia mąką. W tym celu zagnieść łyżeczkę mąki z resztą tłuszczu, uformować małą kulkę. Wrzucić kulkę do gotującego sosu, mieszać tak długo, aż się rozpuści (w ten sposób unikniemy powstawania w sosie nieapetycznych grudek). Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i 1 - 2 łyżkami musztardy. Wyjąć żeberka na kapustę, podawać bezpośrednio po przygotowaniu ze świeżym, białym pieczywem.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION