Szalony czerwcowy weekend w Polańczyku
Długi czerwcowy weekend czyli 19-22 czerwca br. warto spędzić w Polańczyku. W programie koncerty (m.in. zespół z Argentyny), jarmark rękodzielników bieszczadzkich, poezja w najlepszym wydaniu, czyli cztery dni dobrej zabawy.
Niestety już powoli się kończy, łubianki stają się coraz droższe, a znawcy mówią, że jeszcze tydzień, góra dwa będziemy mogli delektować się wybornym smakiem polskiej truskawki. Trzeba więc koniecznie pitrasić truskawki na różne sposoby, albo w zaciszu domowym, albo testować umiejętności kucharek i kucharzy.
Zaproszenie na study tour po województwie podkarpackim
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” zaprasza do uczestnictwa w study tour (wizyta studyjna) organizowanego w dniach 2-4 lipca 2014 r. dla dziennikarzy reprezentujących lifestylowe media ogólnopolskie zajmujące się tematyką lifestylową, turystyczną i kulinarną oraz liderów opinii w Internecie (blogerzy/vlogerzy) po województwie podkarpackim.
15 czerwca br. w Haczowie odbył się jarmark pod hasłem „Promujemy i smakujemy kulinarne produkty lokalne Gminy Haczów", zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury i Wypoczynku w Haczowie. W trakcie imprezy prezentowano lokalne wyroby, można było także kosztować miejscowe specjały, a także posłuchać rodzimych kapel i zespołów.
Rezerwujcie już czas na Jarmark Rękodzielnictwa i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Polańczyku 21 czerwca br. (sobota) w Restauracji i Letniej Scenie Zakapiorek (ul. Zdrojowa 40). A na koniec biesiada kulinarna przy muzyce tanecznej.
Kilka dni temu swoje podwoje cichutko otworzyła kawiarnia „Stary Piernik”, zlokalizowana przy ulicy Kościuszki 9 w Rzeszowie. W godz. 12.00-16.00 w kawiarnianym ogródku gra muzyka na żywo. Lokal zaprasza wszystkich wielbicieli spędzania czasu w towarzystwie dobrej kawy. Smacznie, ładnie, kawowo i niedrogo - to pierwsze wrażenie po jednorazowym przekroczeniu podwoi tego cukierniczego przybytku.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja w Kołaczycach zrealizowało projekt, którego celem było wydanie publikacji „Smaki Nowej Galicji”, promującej przepisy kulinarne na potrawy tradycyjne oraz produkty lokalne z terenu gmin należących do Lokalnej Grupy Działania Nowa Galicja.
VIII Festiwal Podkarpackie Smaki za nami
22 wyroby kulinarne już wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz 130 pretendujące dania i napitki zostały poddane ocenie podczas niedzielnych VIII Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie.
W dereniowym drzewie siła drzemie
Tradycja i współczesność były elementami przewodnimi I Dzikowskiego Festiwalu Nalewek w Tarnobrzegu, na którym 70 wystawców z całej Polski prezentowało swoje domowe wyroby z rożnych owoców. Zgodnie z ustaleniami konkursowymi pierwsza edycja festiwalu przebiegała pod hasłem derenia. Owoce tego krzewu były i nadal są powszechnie uprawiane w okolicach Tarnobrzega. Nalewki dereniowe, choć nie tylko, były specjalnością rodu Tarnowskich, które powstawały w należącej do nich znanej Fabryce Wódek i Likierów w Dzikowie.
Dzieło mieleckich piekarzy
Po trzech miesiącach próbnych wypieków i tworzenia nowej receptury w mieleckiej piekarni „Chleb z Pieca” Grażyny i Witolda Kłaczyńskich (członka Klastra Podkarpackie Smaki) powstał chleb z mąki razowej pełnoziarnistej typ 2000 z dodatkiem 40% płatków owsianych, bez drożdży, na zakwasie żytnim, z obniżoną zawartością soli. Dzieło mieleckich piekarzy wzbudza szczególne zainteresowanie osób interesujących się fitnessem oraz zdrowym stylem życia. To już szósty produkt unikatowy w skali Polski, rodem z mieleckiej piekarni.