Szlak doceniony po roku działania
Kapituła powołana przez Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną 3 sierpnia br. wybrała najlepsze produkty turystyczne z naszego regionu. Wyróżniono trzy podmioty oferujące najbardziej atrakcyjne, nowatorskie i przyjazne dla turystów produkty turystyczne, spełniające wszelkie wymogi regulaminowe. Najlepszymi produktami województwa w 2014 roku zostały: Wschód Kultury - Europejski Stadion Kultury, Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki oraz Muzeum – Zamek w Łańcucie.
Chleb wiejski, niezapomniany smak i zapach
Stowarzyszenie Wspierania Edukacji w Zespole Szkół w Siedliskach Bogusz zaprasza w niedzielę 7 września br. na imprezę pod hasłem „Chleb wiejski, niezapomniany zapach i smak”.
30 sierpnia br. na Rynku w Jarosławiu odbyła się XIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Impreza była okazją do zaprezentowania bogactwa kulinarnego regionu, a jej najważniejszą częścią był kulinarny konkurs. Wzięło w nim udział ponad 120 wystawców, którzy przedstawili do oceny 130 produktów.
Najlepsza Nalewka i najlepsza Chrzanówka
Podczas tegorocznego Zakątka Rozmaitości Galicyjskich organizowanego w ramach „Karpackich Klimatów” przeprowadzono konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014 oraz najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską. Spośród 22 zgłoszonych do konkursu nalewek wyłoniono trójkę zwycięzców.
Kultura Kresów w Jarosławiu
Już po raz szósty odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Kultury Kresowej. Wydarzenia festiwalowe w dniach 5-12 września br., a motywem przewodnim będzie Podole. Wstęp wolny.
Magda Gessler i setki jej fanów
W Jaśle zorganizowano Ogólnopolski Zlot Fanów Magdy Gessler, który odbył się w związku z przekroczeniem 500 tysięcy fanów na jej profilu na Facebook’u oraz wydaniem przez restauratorkę przewodnika „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.
Restauracja „Jaś Wędrowniczek” w Rymanowie zaprasza na Karpacki Festiwal Smaków, który odbędzie się 7 września br. (niedziela) w godz. 12.00-18.00. W trakcie imprezy prezentacja i sprzedaż wyrobów regionalnych, pokazy i degustacje. Wstęp wolny.
„Ulubiony chleb krośnian”
Konkurs ten organizowany jest od 2006 r. w ramach Karpackich Klimatów. Jego pomysłodawcami są krośnieński Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Filarem tego wydarzenia jest Józef Kiełtyka, mistrz piekarski i Starszy Cechu, który tradycyjnie drugiego dnia Karpackich Klimatów prowadzi pokaz pieczenia chleba.
Chleb ma ogromne znaczenie każdego dnia dla milionów ludzi na świecie. Natomiast świat zawdzięcza Polsce chleb żytni na zakwasie, który w krajach anglojęzycznych nazywa się polish bread. Dziś najczęściej oddajemy przywilej wypieku chleba piekarzom, ufamy ich recepturom i umiejętnościom. Dawniej każda gospodyni uważała wypiek chleba za swój święty obowiązek.
Gęsina wygrała bezapelacyjnie
W niedzielę 31 sierpnia br. w ramach Powiatowego Święta Plonów w Narolu (powiat lubaczowski) rozstrzygnięto Konkurs Kulinarny. Trzyosobowe jury miało za zadanie ocenić smak, wygląd potrawy oraz jej związek z regionem. Na stole „zaległy” 33 talerze i wazy – przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Lubaczowskiej - wypełnione smakowitym mięsiwem, gorącymi zupami, gołąbkami, pierogami i pieczystym z drobiu.