Aktualności

Szlak doceniony po roku działania

  • 04-09-2014
Kapituła powołana przez Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną 3 sierpnia br. wybrała najlepsze produkty turystyczne z naszego regionu. Wyróżniono trzy podmioty oferujące najbardziej atrakcyjne, nowatorskie i przyjazne dla turystów produkty turystyczne, spełniające wszelkie wymogi regulaminowe. Najlepszymi produktami województwa w 2014 roku zostały: Wschód Kultury - Europejski Stadion Kultury, Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki oraz Muzeum – Zamek w Łańcucie.

Chleb wiejski, niezapomniany smak i zapach

  • 04-09-2014
Stowarzyszenie Wspierania Edukacji w Zespole Szkół w Siedliskach Bogusz zaprasza w niedzielę 7 września br. na imprezę pod hasłem „Chleb wiejski, niezapomniany zapach i smak”.

Nagrody i wyróżnienia

  • 03-09-2014
30 sierpnia br. na Rynku w Jarosławiu odbyła się XIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Impreza była okazją do zaprezentowania bogactwa kulinarnego regionu, a jej najważniejszą częścią był kulinarny konkurs. Wzięło w nim udział ponad 120 wystawców, którzy przedstawili do oceny 130 produktów.

Najlepsza Nalewka i najlepsza Chrzanówka

  • 03-09-2014
Podczas tegorocznego Zakątka Rozmaitości Galicyjskich organizowanego w ramach „Karpackich Klimatów” przeprowadzono konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014 oraz najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską. Spośród 22 zgłoszonych do konkursu nalewek wyłoniono trójkę zwycięzców.

Kultura Kresów w Jarosławiu

  • 03-09-2014
Już po raz szósty odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Kultury Kresowej. Wydarzenia festiwalowe w dniach 5-12 września br., a motywem przewodnim będzie Podole. Wstęp wolny.

Magda Gessler i setki jej fanów

  • 02-09-2014
W Jaśle zorganizowano Ogólnopolski Zlot Fanów Magdy Gessler, który odbył się w związku z przekroczeniem 500 tysięcy fanów na jej profilu na Facebook’u oraz wydaniem przez restauratorkę przewodnika „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.

Karpacki Festiwal Smaków

  • 02-09-2014
Restauracja „Jaś Wędrowniczek” w Rymanowie zaprasza na Karpacki Festiwal Smaków, który odbędzie się 7 września br. (niedziela) w godz. 12.00-18.00. W trakcie imprezy prezentacja i sprzedaż wyrobów regionalnych, pokazy i degustacje. Wstęp wolny.

„Ulubiony chleb krośnian”

  • 02-09-2014
Konkurs ten organizowany jest od 2006 r. w ramach Karpackich Klimatów. Jego pomysłodawcami są krośnieński Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Filarem tego wydarzenia jest Józef Kiełtyka, mistrz piekarski i Starszy Cechu, który tradycyjnie drugiego dnia Karpackich Klimatów prowadzi pokaz pieczenia chleba.

Naszego powszedniego

  • 02-09-2014
Chleb ma ogromne znaczenie każdego dnia dla milionów ludzi na świecie. Natomiast świat zawdzięcza Polsce chleb żytni na zakwasie, który w krajach anglojęzycznych nazywa się polish bread. Dziś najczęściej oddajemy przywilej wypieku chleba piekarzom, ufamy ich recepturom i umiejętnościom. Dawniej każda gospodyni uważała wypiek chleba za swój święty obowiązek.

Gęsina wygrała bezapelacyjnie

  • 01-09-2014
W niedzielę 31 sierpnia br. w ramach Powiatowego Święta Plonów w Narolu (powiat lubaczowski) rozstrzygnięto Konkurs Kulinarny. Trzyosobowe jury miało za zadanie ocenić smak, wygląd potrawy oraz jej związek z regionem. Na stole „zaległy” 33 talerze i wazy – przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Lubaczowskiej - wypełnione smakowitym mięsiwem, gorącymi zupami, gołąbkami, pierogami i pieczystym z drobiu.
1  «««  193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION