Aktualności

„Ulubiony chleb krośnian”

  • 02-09-2014
Konkurs ten organizowany jest od 2006 r. w ramach Karpackich Klimatów. Jego pomysłodawcami są krośnieński Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Filarem tego wydarzenia jest Józef Kiełtyka, mistrz piekarski i Starszy Cechu, który tradycyjnie drugiego dnia Karpackich Klimatów prowadzi pokaz pieczenia chleba.
9. edycja konkursu na „Ulubiony chleb krośnian” pokazała że chleb wciąż stanowi jeden z ważniejszych elementów ludzkiego życia. Piekarze zaś prześcigają się by dogodzić naszym gustom i sprostać oczekiwaniom. W tym roku do konkursu zgłoszonych zostało dziewięć gatunków chleba z 9. piekarni z Krosna i okolicy.
1. chleb żytnio-razowo-pszenny - piekarnia Munia,
2. chleb ziarnisty z dynią - piekarnia Lidwin (Rogalik),
3. chleb żytni pytlowy - piekarnia Ulanowski (Anwit),
4. chleb żytni bez drożdży - piekarnia Kopacz,
5. chleb z orkiszem - piekarnia Wilusz,
6. chleb sarmacki pszenno-żytni z czarnuszką - piekarnia Kiełtyka,
7. chleb witalny żytnio-pszenny dla alergików - piekarnia Frydrych,
8. chleb klimatyczny razowiec z kiszoną kapustą - piekarnia Sajdak,
9. chleb razowy na zakwasie typ mąki 2000 - piekarnia Krukierek.
Zaszczytny tytuł „Ulubiony chleb krośnian” roku 2014 zdobył chleb nr 3 z piekarni Witolda Ulanowskiego ANVIT, który zdobył 21% głosów.
Hojni krośnieńscy piekarze przekazali do konkursu około. pół tysiąca bochenków chleba, którymi do woli można było się częstować w trakcie dwóch dni Karpackich Klimatów. Pozostałe bochenki chleba rozdane zostaną przez Akcję Charytatywną potrzebującym w okolicy kościoła farnego w Krośnie.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION