Nagrody i wyróżnienia
Stoisko Piekarni Kłaczyńscy z...
30 sierpnia br. na Rynku w Jarosławiu odbyła się XIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego organizatorem był Marszałek Województwa Podkarpackiego, burmistrz Jarosławia oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
Impreza była okazją do zaprezentowania bogactwa kulinarnego regionu, a jej najważniejszą częścią był kulinarny konkurs. Wzięło w nim udział ponad 120 wystawców, którzy przedstawili do oceny 130 produktów. Poniżej lista nagrodzonych przysmaków w poszczególnych kategoriach.
Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
- KGW Korczyna - Sporne Krystyna Szmyd za kiełbasiankę gospodarza
- Masarnia Osip Zygmunt Osip Wierzawice za kiełbasę swojską z Wierzeic
- KGW Lipnik za salceson wiejski domowy
Podkategoria: Produkty mleczne:
- Stowarzyszenie „Nad Sanem” w Kostkowie Krystyna Sander za ser gotowany z ziołami
Podkategoria: Miody
- KGW przy Towarzystwie Przyjaciół Wsi Bieliniec za miód z faceli
Wyróżnienia:
- Janina Baran KGW Sędziszów Małopolski za kurę z zagrody
- Kazimiera Smoleń za ser wołoski z mleka krowiego
Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: Przetwory owocowe
- Józefa Kwarta za rzewieniak
Podkategoria: Produkty zbożowe
- PHU G.W. Kłaczyńscy za chleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej
Podkategoria: Wyroby cukiernicze
- KGW Gorliczyna Krystyna Bajda za tort z fasoli Piękny Jaś
Wyróżnienia:
- Irena Dzindzio za sorbet malinowy
- Danuta Wawrzyszczuk Gospodarstwo Agroturystyczne „Na Zamłyniu” za chleb zamłyński
Kategoria: Napoje regionalne
Podkategoria: Napoje bezalkoholowe
- Leokadia Gugała za napój ziołowy orzeźwiający
Podkategoria: Napoje alkoholowe
- Winnica Rodziny Steckich za wino gronowe czerwone
Wyróżnienia:
- Izabela Łysikowska za okowitę staropolską
- KGW Ulanica za nalewkę z czerwonej porzeczki
Kategoria: Inne produkty regionalne
- Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyna Wronowska za bieszczadzki barszcz kiszony
Wyróżnienia:
- KGW Nockowa Krystyna Żuczek za wigilijny wieniec gryczany z Nockowej
- Maria i Mieczysław Łabęccy za lizaki wigilijne ulanowskie
O laur najlepszej potrawy wystartowały także trzy restauracje:
- Restauracja Piast Jarosław prezentowała gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy sosem grzybowym, a na przystawkę – pamułę,
- Dwór Hetman Jarosław pokazała cielęcinę z pańskiego stołu, na przystawka sandacza po hetmańsku
- Zakład Mięsny „Jasiołka Dukla” – przygotował klopsiki wołowe z kaszą pęczak i przystawkę: zupę serwatczankę
Nominacje do nagrody „Perła 2014”
Podczas konkursu komisja wyłoniła także potrawy nominowane do tytułu Perły 2014. Zwycięzcy zostaną nagrodzeni statuetkami 28 września br. na Polagrze FOOOD w Poznaniu. Nagrodzone zostały:
1. Podpłomyk zagorzycki - Jadwiga Pasela Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Zagorzanki”
2. Markowska kiełbasa szynkowa - ZUiPM Jan Fołta z Markowej
3. Bryndza kozia – Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” Maziejuków z Mszany
4. Chrupaczki - Maria i Mieczysław Łabęccy z Ulanowa
Dorota Jamrozy
Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem
Źródło: www.umwp.podkarpackie.pl