Gęsina wygrała bezapelacyjnie
Gęś po staropolsku
Gołąbki z sosem grzybowym
Gołąbki z ziemniaków z okrasą
W niedzielę 31 sierpnia br. w ramach Powiatowego Święta Plonów w Narolu (powiat lubaczowski) rozstrzygnięto Konkurs Kulinarny. Trzyosobowe jury miało za zadanie ocenić smak, wygląd potrawy oraz jej związek z regionem. Na stole „zaległy” 33 talerze i wazy – przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Lubaczowskiej - wypełnione smakowitym mięsiwem, gorącymi zupami, gołąbkami, pierogami i pieczystym z drobiu. Po dwóch godzinach degustacji, dyskusji i ocen jury podjęło decyzję.
Wygrała gęś po staropolsku upieczona i nadziana przez KGW z Wólki Żmijowskiej, drugie miejsce zajęły gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym od KGW z Bieniaszówki, a trzecie także gołąbki, ale z ziemniaków z okrasą z KGW z Załuża.
Cennym elementem imprezy była także prezentacja przez Koła setek lokalnych i regionalnych specjałów kulinarnych, m.in. ciast i nalewek.