Naszego powszedniego

Chleb ma ogromne znaczenie każdego dnia dla milionów ludzi na świecie. Natomiast świat zawdzięcza Polsce chleb żytni na zakwasie, który w krajach anglojęzycznych nazywa się polish bread. Dziś najczęściej oddajemy przywilej wypieku chleba piekarzom, ufamy ich recepturom i umiejętnościom. Dawniej każda gospodyni uważała wypiek chleba za swój święty obowiązek. Sztuka wypieku chleba stanowiła niejakiego rodzaju test dla młodej dziewczyny, która dopiero po jej opanowaniu mogła wyjść za mąż. Nie było to jednak takie proste. Ten niepozorny wyrób - chleb - był podstawą domowej więzi, smakiem jaki będzie rankiem jednoczył małżonków i przypominał dzieciom dom. W każdym domu smakował niepowtarzalnie. Wierzono, że dobry chleb jest odzwierciedleniem dobrej duszy gospodyni. Dojrzała i pełna miłości matka przelewała ją na domowy wypiek. We wsi były kamienne piece do wspólnego użytku. Rozgrzewało się je w określonych dniach i ludzie korzystali z nich według potrzeby. To ich jednoczyło. Nic więc dziwnego, że w chwilach prześladowań, rozbiorów i wojen ludzie walczyli o Boga i chleb, o wolność i chleb, pragnęli chleba i igrzysk.