Najlepsza Nalewka i najlepsza Chrzanówka
Podczas tegorocznego Zakątka Rozmaitości Galicyjskich organizowanego w ramach „Karpackich Klimatów” przeprowadzono konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014 oraz najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską. Spośród 22 zgłoszonych do konkursu nalewek wyłoniono trójkę zwycięzców.
Komisja składająca się z 11 osób w której przewodniczącym był Tadeusz Gajewski ze Stowarzyszenia Unia Przedsiębiorczych uznała, że tytuł Najlepszej Nalewki Galicji należy się „Smoczej krwi” nalewce malinowej wykonana przez Czesława Maszczyka z Piotrkowa Trybunalskiego. Drugie miejsce zajęła nalewka z kwiatu czarnego bzu Grzegorza Karpińskiego z Krosna, na trzecim miejscu znalazła się nalewka z owocu pigwy Artura Janasa, laureata ubiegłorocznej edycji konkursu.
Odbył się również konkurs skierowany do krośnieńskich restauratorów. Tytuł najlepszej Chrzanówki Krośnieńskiej zdobyła Bernadetta Borowy z restauracji Torridon.
Źródło: www.krosno.pl