Aktualności

Już za tydzień Święto Młodego Wina

  • 15-11-2014
W sobotę, 22 listopada br., na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu odbędzie się Święto Młodego Wina, kończące całoroczną pracę w winnicy.

Kraina baśniowych dzieł ze szkła

  • 15-11-2014
Wystawa efektownych szkieł pt. „Studio Borowski. Obiekty do wnętrz i ogrodów” czynna jest w Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie. Na ekspozycji, która zdaniem zwiedzających zamieniła się w baśniową krainę, prezentowane są prace z serii „Studio Line” i „Outdoor Objects”.

Coś lokalnego, z tradycją

  • 14-11-2014
Kaszełynik to jest zupa kapuściana z dodatkiem chrzanu, botwinki i suszonych śliwek. Słodko-kwaśna, purpurowa, gęsta z większą ilością ziemniaków, pożywna, bardzo smaczna. Można go zamówić w Oberży Zakapior w Polańczyku, lokal na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki.

Artystycznie w Sanoku

  • 13-11-2014
Bazar Sztuki zaprasza do Kawiarni u Mnicha w Sanoku (ul Rynek 20) na cykl warsztatów tworzenia ozdób, upominków i podarków świątecznych. Prowadzenie: Katarzyna Onacko – instruktor rękodzieła artystycznego, mistrz koszykarz plecionkarz, wykładowca Uniwersytetu Ludowego w Woli Sękowej.

Rolnicy o ekologii

  • 12-11-2014
Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego zaprasza na VII Podkarpacką Konferencję Rolnictwa Ekologicznego, która odbędzie się w środę, 12 listopada br. od godz. 10.00 w Gminnym Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Trzcianie.

Rzeszowscy kucharze w krajowej czołówce

  • 11-11-2014
W dniach 23-24 listopada br. w przepięknym Zamku w Kliczkowie czeka nas czwarta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet!”. Wśród 12 ekip kucharskich zakwalifikowanych do Festiwalu w kategorii profesjonaliści znaleźli się także Grzegorz Bartoszek i Marta Kloc z Restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie, lokalu znajdującego się na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki.

Pierwsze Targi Terra Madre za nami

  • 10-11-2014
W ostatni weekend w krakowskiej hali EXPO odbywały się targi Terra Madre - Central Europe Slow Food Festival, na których zaprezentowała się mocna, podkarpacka ekipa. firma AWB Alina Becla z Handzlówki, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej, Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA z Mszany, Masarnia JASAM z Zimnej Wody k. Jasła oraz Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli.

Ludowe Feng Shui. Magia w chłopskiej zagrodzie

  • 10-11-2014
Muzeum Etnograficzne zaprasza na nową, czynną do 15 marca 2015 r., wystawę pt. „Ludowe Feng Shui. Magia w chłopskiej zagrodzie”. Ta odczarowująca znaczenie porzekadeł i przesądów dotyczących naszego otoczenia i domostwa ekspozycja, przeniesie wszystkich w magiczną przestrzeń.

Św. Marcin zgubił podkowę na ul. Przemysłowej w Rzeszowie

  • 09-11-2014
Restauracja Gościniec (Rzeszów, ul. Przemysłowa 3), na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki, zaprasza w poniedziałek, 10 listopada br. w wigilię tego święta na rogala (pieczony na miejscu) do lampki świętomarcińskiego wina.

Dla potencjalnie zainteresowanych

  • 09-11-2014
Z polskich wódek i destylatów na rynku czeskim znana jest głównie Żubrówka i Wódka Wyborowa. Brak jest natomiast jakiejkolwiek wiedzy o innych typowo polskich tradycyjnych destylatach, nalewkach i winach, które zdobywają coraz większe uznanie wśród licznych smakoszy. Okazją do przedstawienia Czechom np. podkarpackich wyrobów są Międzynarodowe Targi „Vino & Delikatesy”, które przebiegać będą w Pradze w dniach 21-23 kwietnia 2015 r.
1  «««  180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION