Rzeszowscy kucharze w krajowej czołówce

W dniach 23-24 listopada br. w przepięknym Zamku w Kliczkowie czeka nas czwarta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet!”. W konkursie zmagania uczestników odbywać się będą w kategoriach: Kucharze profesjonalni, Amatorzy oraz Uczniowie szkół gastronomicznych. Zwycięzca pierwszej kategorii otrzyma nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015, który rozegra się we wrześniu przyszłego roku podczas targów Polagra Gastro w Poznaniu. Wśród 12 ekip kucharskich zakwalifikowanych do Festiwalu w kategorii profesjonaliści znaleźli się także Grzegorz Bartoszek i Marta Kloc z Restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie, lokalu znajdującego się na Szlaku Kulinarny Podkarpackie Smaki.
Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne oraz lokalne, a zadaniem przygotowanie przekąski ciepłej lub zimnej, a także dania głównego. Przekąską to pasztet w autorskiej odsłonie. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: przepiórka, grzyby, miód, runo leśne (np. jagody, maliny, jeżyny), ziemniaki. Na przygotowanie dań uczestnicy mają tylko 90 minut.
Więcej informacji: http://papaja.pl/?section=info&subsection=niebawem&id=6550