Pierwsze Targi Terra Madre za nami
Ekologiczne Gospodarstwo...
Masarnia JASAM z Zimnej Wody k....
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne...
firma AWB Alina Becla z...
W ostatni weekend w krakowskiej hali EXPO odbywały się targi Terra Madre - Central Europe Slow Food Festival, na których zaprezentowała się mocna, podkarpacka ekipa: firma AWB Alina Becla z Handzlówki, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej, Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA z Mszany, Masarnia JASAM z Zimnej Wody k. Jasła oraz Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli.
Wśród zgromadzonych wystawców podkarpackie stoisko wyróżniało się ilością zebranych w jednym miejscu producentów unikalnych wyrobów. Oprócz sprzedaży gotowych wyrobów najcenniejszym elementem targów było nawiązanie kontaktów handlowych.
- Skupiliśmy się przede wszystkim na prezentacji wyrobów z koniny – powiedział Grzegorz Schabiński z Masarni JASAM. - Ku naszemu zaskoczeniu cieszyły się one ogromnym powodzeniem, co może oznaczać, że konina znowu „wraca do łask” i coraz większa rzesza osób staje się świadomym konsumentem, doceniając nie tylko wartości smakowe tego mięsa, ale i zdrowotne. Nawiązaliśmy szereg kontaktów z małymi sklepikarzami, jak również z przedstawicielami dużych sieci handlowych. Wierzymy, że dzięki temu nasze produkty będą łatwiej dostępne.