XVII Rykowisko Galicyjskie w Zagórzu
W sobotę, 22 sierpnia br., w ośrodku Zakucie w Zagórzu odbędzie się 17. edycja Rykowiska Galicyjskiego. W trakcie imprezy degustacja potraw myśliwskich oraz konkurs na najlepszą nalewkę myśliwską.
W Mucznem Festiwal Doliny Sanu
IV edycja Festiwalu Doliny Sanu rozpocznie się w sobotę, 22 sierpnia br. w Mucznem w Bieszczadach.
W Karpackiej Troi trwa Festiwal Archeologiczny Dwa Oblicza
Na terenie legendarnego grodziska i w parku archeologicznym leżącym u jego stóp tworzącym Skansen Archeologiczny w Trzcinicy koło Jasła, w dniach 21-23 sierpnia br. odbywa się kolejny Festiwal Archeologiczny Dwa Oblicza.
Jest takie cudne miejsce w Bieszczadach
Chata Wędrowca w Wetlinie, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się u podnóża Połoniny Wetlińskiej. Miejsce to lansuje trend nastawiony na przyjemność jedzenia i odkrywania nowych, niepowtarzalnych smaków. Wykorzystywane są lokalne produkty: kozie i owcze sery, jagnięcina, wołowina, produkty spożywcze wysokiej jakości, a także zioła z własnego ogrodu.
Z podkarpackich winnic dobre wina
Leszek Szczęch od 2009 r. prowadzi Winnicę Sztukówka (1 ha) w miejscowości Glinik Średni w pobliżu Frysztaka. Powstają tu wina wysokiej jakości o wdzięcznych, muzycznych nazwach: Lira Korbowa, Maryna, Bazuna, Suka czy Złóbcoki.
Mamy TOP 5 z Podkarpackiego
Polska Organizacja Turystyczna wytypowała atrakcje z każdego województwa, które ze względu na największy potencjał można traktować jako flagowe. Zakończyło się już głosowanie dotyczące hitów w Podkarpackiem. Najwięcej głosów zdobył skansen w Sanoku. Drugie miejsce zajęły renesansowe zamki w Krasiczynie i Baranowie Sandomierskim.
Bieszczadzka perełka kulinarna, i nie tylko
Kuchnia Karczmy Hotel Carpatia Bieszczadzki Gościniec w Smereku (na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) przygotowuje dania polskie i regionalne. Potrawy sporządzonych są z wykorzystaniem ziół i sezonowych owoców runa leśnego.
U Mistrza Arkadiusza – jak zawsze – na bogato
Piątkowy wieczór z kuchnią bieszczadzką w Restauracji Wesele Hotelu Bristol w Rzeszowie okazał się ucztą na wielu poziomach, a bieszczadzkie ucztowanie uprzyjemniała pełna werwy muzyka na żywo
Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji organizuje po raz kolejny Stowarzyszenie „Unia Przedsiębiorczych”. Zostanie on rozstrzygnięty podczas odbywającego się w dniach 21-23 sierpnia br. w Krośnie Święta Kultur Pogranicza „Karpackie Klimaty".
Warsztaty kulinarne „Grochem o kuchnię”
Bohaterem warsztatów organizowanych w skansenie - Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej - są rośliny strączkowe. 29 sierpnia br. przyrządzona zostanie zupa z soczewica z mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym oraz fasola „Jaś” zapiekana na słodko.