Aktualności

Warsztaty kulinarne „Grochem o kuchnię”

  • 17-08-2015
Bohaterem tegorocznych warsztatów organizowanych w skansenie - Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej - są rośliny strączkowe czyli całe bogactwo pożywnych i zdrowych produktów. Uczestników przygotowanych z tej okazji warsztatów czekają kuchenne przygody z różnymi odmianami fasoli i grochu, z ciecierzycą, bobem, soczewicą i soją.
Przewodniczką po tym świecie jest Janina Olszowy, znana specjalistka od kuchni tradycyjnej. Przygotowane przez nią przepisy na przystawki, zupy i dania pochodzą m.in. od naszych prababć. Potrawy są urozmaicane sezonowymi produktami i ziołami z przydomowego ogródka.
29 sierpnia br. - sobota - na warsztatach kulinarnych przyrządzona zostanie wytworna zupa z soczewica z mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym oraz fasola „Jaś” zapiekana na słodko. Koszt udziału 25 zł od osoby!
Zgłaszajcie się pisząc sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl lub dzwoniąc: 17 22 71 296.

Kolejne terminy warsztatów:
26 września - kartoflanka z bobem i kolendrą, kotlety z fasoli lub groch z sezonową surówką, rolada drożdżowa z nadzieniem z fasoli piękny „Jaś”
24 października - zupa szparagowo-fasolowa, gulasz z fasolą piękny „Jaś”, tort fasolowy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION