Członek Klastra Podkarpackie Smaki wśród zwycięzców konkursu
Konserwy w słojach „Podkarpackie Skarby” produkowane przez Zakład Mięsny SMAK-GÓRNO z Górna, członek Klastra Podkarpackie Smaki, znalazły się wśród zwycięzców konkursu „Nasze Dobre Podkarpackie Znak Jakości Nowin 2014”, promującego lokalne firmy i marki.
Klaster Podkarpackie Smaki podczas Konferencji Zdrowie i ekologia na co dzień
W dniu 28 października 2014 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego odbyła się Konferencja Zdrowie i ekologia na co dzień. Konferencję uświetnili bogactwem swoich produktów ekologicznych i regionalnych członkowie Klastra Podkarpackie Smaki.
W Klastrze Podkarpackie Smaki przybywa
Działający od równo dwóch lat Klaster Podkarpackie Smaki, zrzeszający generalnie producentów z branży przetwórstwa rolno-spożywczego liczy obecnie 39 członków.
Członek Klastra Podkarpackie Smaki wyróżniony w konkursie
Stoisko Zagrody Handzlowianka, Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, członka Klastra Podkarpackie Smaki, znalazło się w Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w PODR w Boguchwale.
Ekopiknik z udziałem Członków Klastra Podkarpackie Smaki
W niedzielę w Gmachu Głównym Muzeum Okręgowego w Rzeszowie - na muzealnym dziedzińcu - na zakończenie wystawy „Pejzaż znaczeń. Ogród w malarstwie Młodej Polski” oraz rozpoczęcie cyklu pikników „Wakacyjny Wehikuł Czasu” odbył się piknik ekologiczny.
Certyfikat ekologiczny dla członka Klastra Podkarpackie Smaki
Pasieka Ekologiczna Jerzego Bańkowskiego z Korzenicy, członek Klastra Podkarpackie Smaki, jako pierwsza w województwie (18 lipca 2007 r.) otrzymała ekologiczny certyfikat.
Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazł się Członek Klastra Podkarpackie Smaki
Na 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne na Liście Produktów Tradycyjnych województwo podkarpackie ma ich 158. Ostatnim wpisem były niwiskie pierogi z kapustą kiszoną, które zarejestrowała firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
Członek Klastra Podkarpackie Smaki odznaczony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność - przyznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dołączył Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra Podkarpackie Samki. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu przygotowania chleba sędziszowskiego żytniego, wpisanego już w maju w 2007 r. na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, zajęła kilka segregatorów. Tylko pięć firm z województwa podkarpackiego, m.in. PPM „Taurus” z Pilzna, ZM „Jarosław” w Jarosławiu, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” w Kolbuszowej mogą część swoich produktów sygnować tym znakiem.
W grupie siła – 36 członków Klastra Podkarpackie Smaki
W dniu 7 marca br. odbyło się Posiedzenie Rady Klastra Podkarpackie Smaki, podczas którego przyjęto pięciu nowych członków Klastra. Obecnie Klaster liczy już 36 członków.
Relacja z Wilna - Klaster Podkarpackie Smaki
W dniach 26 – 27 lutego 2014 r. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” uczestniczyło w międzynarodowej sesji treningowej w Wilnie na Litwie poświęconej tematyce klastrów, na której zaprezentowano również Klaster Podkarpackie Smaki.