Członkowie Klastra Podkarpackie Smaki producentami wzorowej żywności
Celem tego ogólnopolskiego konkursu jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na krajowe wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga tytułu sprawiają, że Kapituła oceniająca zgłoszone produkty stawia im zawsze wysokie wymagania.
Uczestnicy przedstawili łącznie 15 produktów, a Kapituła oceniała ich smak, zapach i wygląd wyrobów, ale także zgodność z obowiązującymi normami, wartości odżywcze oraz konkurencyjność w stosunku do innych produktów tego typu obecnych na rynku.
Tegoroczne nominacje otrzymali:
- Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza" (Rzeszów) za kapuśniaczki sędziszowskie,
- Restauracja Gościniec (Rzeszów, ul. Przemysłowa 3) za placek rzeszowiak,
- Piekarnia Chleb z pieca „G. W. Kłaczyńscy” (Mielec) za chleb razowo-owsiany,
- Wytwórnia Ciast i Lodów Santos Marek Bargieł (Krościenko Wyżne) za konfiturę płatki róży w cukrze,
- Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” (Kolbuszowa) za ogórki konserwowe, ogórki konserwowe chili, ogórki po żydowsku i pikle,
a także:
- PPM „Taurus" (Pilzno) za kiełbasę swojską pilzneńską,
- Masarnia Osip Zygmunt i Kamil Osip (Wierzawice) za szynkę wędzoną z Wierzeic,
- Gminna Spółdzielnia „SCH” Rymanów za pasztet z mięsa króliczego,
- ZP-H Baszpol (Grzegorzówka) za ciastka żytnie oraz za ciastka owiano-żytnie z żurawiną i orzechami,
- PPHU „Bio-Eko” Marian Wójtowicz (Tułkowice) za chleb żytni na zakwasie z ziarnami eko,
- ZPO-W Hortino (Leżajsk) za szpinak – liście krojone porcjowane.
Drugi, ogólnopolski etap konkursu odbędzie się we wrześniu br. podczas Targów Rolno-Spożywczych Polagra Food w Poznaniu. Tam producenci będą rywalizować o tytuł - Polski Producent Żywności.