Certyfikat ekologiczny dla członka Klastra Podkarpackie Smaki
Pasieka Ekologiczna Jerzego Bańkowskiego z Korzenicy, członek Klastra Podkarpackie Smaki, jako pierwsza w województwie (18 lipca 2007 r.) otrzymała ekologiczny certyfikat.
Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazł się Członek Klastra Podkarpackie Smaki
Na 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne na Liście Produktów Tradycyjnych województwo podkarpackie ma ich 158. Ostatnim wpisem były niwiskie pierogi z kapustą kiszoną, które zarejestrowała firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
Członek Klastra Podkarpackie Smaki odznaczony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność - przyznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dołączył Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie, członek Klastra Podkarpackie Samki. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu przygotowania chleba sędziszowskiego żytniego, wpisanego już w maju w 2007 r. na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, zajęła kilka segregatorów. Tylko pięć firm z województwa podkarpackiego, m.in. PPM „Taurus” z Pilzna, ZM „Jarosław” w Jarosławiu, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” w Kolbuszowej mogą część swoich produktów sygnować tym znakiem.
W grupie siła – 36 członków Klastra Podkarpackie Smaki
W dniu 7 marca br. odbyło się Posiedzenie Rady Klastra Podkarpackie Smaki, podczas którego przyjęto pięciu nowych członków Klastra. Obecnie Klaster liczy już 36 członków.
Relacja z Wilna - Klaster Podkarpackie Smaki
W dniach 26 – 27 lutego 2014 r. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” uczestniczyło w międzynarodowej sesji treningowej w Wilnie na Litwie poświęconej tematyce klastrów, na której zaprezentowano również Klaster Podkarpackie Smaki.
Udział Członka Klastra Podkarpackie Smaki w unijnym projekcie „Podkarpacie stawia na zawodowców”
Dzięki udziałowi w unijnym projekcie „Podkarpacie stawia na zawodowców” 12 rzeszowskich szkół pozyska wyposażenie, które pozwali podnosić kwalifikacje kształcącej się w nich młodzieży. Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie (członek Klastra Podkarpackie Smaki) będą gotować na sprzęcie, który pozwoli im nauczyć się najnowszych technik gotowania.
Relacja Członka Klastra Podkarpackie Smaki z targów Grüne Woche
Po powrocie z targów Grüne Woche w Berlinie odwiedził nas Krzysztof Bałon z Ekologicznego Gospodarstwa Pszczelarskiego Na Podkarpaciu „Eko Bałon”, Członek Klastra Podkarpackie Smaki. Opowiedział o zadawanych mu przez Niemców pytaniach dotyczących ekologicznego pszczelarstwa w Podkarpackiem.
Członek Klastra Podkarpackie Smaki wprowadził nowy produkt na rynek polski
Wytwórnia Ciast I Lodów Santos Marek Bargieł z Krościenka Wyżnego (członek Klastra Podkarpackie Smaki) w styczniu 2010 r., jako pierwszy producent w Polsce, wprowadziła do sprzedaży Żurek Santos – zakwas z pszenicy orkiszowej. Nietypowe jest to, że żurek ten, jak też wcześniej wprowadzone do sprzedaży żurek – zakwas owsiano żytni i owsiano – pszenny to produkty cukierni, która posiada własny zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Klaster Podkarpackie Smaki ma już 31 członków
W dniu 12 grudnia br. odbyło się Posiedzenie Rady Klastra Podkarpackie Smaki, podczas którego przyjęto dwóch nowych członków Klastra.
Rada Klastra Podkarpackie smaki przyjęła dwóch nowych członków
W dniu 11 maja br. odbyło się Posiedzenie Rady Klastra Podkarpackie Smaki, podczas którego przyjęto dwóch nowych członków Klastra. Obecnie Klaster liczy już 29 członków.