W dniu 28 października 2014 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie odbyła się Konferencja Zdrowie i ekologia na co dzień, organizowana przez Polską Akademię Zdrowia. Celem Konferencji było pozyskanie wiedzy o zdrowiu, w partnerstwie z RARR i Ideą tego wydarzenia, było pokazanie oraz zwrócenie uwagi na to, jak istotnym elementem egzystencji jest żywność, indywidualna dieta, a także aktywność fizyczna i jak te trzy elementy wpływają na jakość naszego życia. Omówione zostały m. in. tematy tj. Wpływ rolnictwa na zdrowie ludzi, zwierząt i środowiska. Lokalny Plan działania (Sir Julian Rose, Jadwiga Łopata), Genetycznie modyfikowana żywność – udowodnione zagrożenie zdrowotne (prof. Leszek Woźniak), Ekomedycyna (Jerzy Maslanky) i inne. W konferencji uczestniczyły osoby, którym nie jest obojętny zdrowy styl życia, a także ekologiczna żywność.
Członkowie Klastra Podkarpackie Smaki tj. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „AWB" ALINA BECLA z Handzlówki, Gospodarstwo Rolno-Pasieczne J.N. LEBAN z Muniny oraz Restauracja „u Schabińskiej” z Jasła uświetnili konferencję bogactwem swoich produktów ekologicznych i regionalnych.